Σημαντική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, προβλέπει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιρλανδική εφημερίδα «Irish Examiner». Χρησιμοποιώντας τους όρους «ακροαριστερό» κόμμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και «ακροδεξιό» για την Χρυσή Αυγή, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Αν Καχίλ, σε ολοσέλιδο εκτενές ρεπορτάζ της θεωρεί ότι τα δυο συγκεκριμένα κόμματα θα γίνουν αποδέκτες του θυμού και της αρνητικής ψήφου των πολιτών για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που «για δεκαετίες τους πρόδωσαν, προς όφελος των δικών τους συμφερόντων σε βάρος της χώρας και των πολιτών της», ανεβάζοντας τα ποσοστά τους και διεκδικώντας περισσότερες έδρες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και πολλές σημαντικές θέσεις στα αυτοδιοικητικά όργανα.

Το ρεπορτάζ, που τιτλοφορείται «Περιμένοντας την αλλαγή» και έχει ως υπέρτιτλο «Με το εμπόδιο της Τρόικας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει χιλιάδες περικοπές θέσεων εργασίας, με τα ακραία κόμματα έτοιμα να επωφεληθούν», περιγράφει, κατά την οπτική της δημοσιογράφου, την κατάσταση στην Ελλάδα διαπιστώνοντας ότι η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση οφείλεται κυρίως στην εφαρμογή των πολιτικών που επιβάλλονται από την τρόικα. Γίνεται εκτενής αναφορά στις πρόσφατες εξελίξεις με την Χρυσή Αυγή (δολοφονία Π. Φύσσα και δύο μελών του, φυλακίσεις ηγετικών του στελεχών) και σημειώνει ότι «παρά τις ανοιχτά νεο-ναζιστικές απόψεις της η Χρυσή Αυγή φαίνεται να έχει διεισδύσει στην κοινωνία, με συσσίτια, κοινωνική πρόνοια και αντι-μεταναστευτικές δράσεις».

«Η δημοτικότητα της Χρυσής Αυγής έχει μειωθεί στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο είναι δύσκολο κανείς να μετρήσει τη δημοτικότητά της» αναφέρει το ρεπορτάζ και συμπληρώνει ότι: «Παρατηρητές, σημειώνουν πως πολίτες ντρέπονται να παραδεχθούν πως υποστηρίζουν μια τέτοια φασιστική οργάνωση, αλλά τη βλέπουν ως μόνη διέξοδο διαμαρτυρίας απέναντι στα μεγάλα κόμματα που για δεκαετίες τους πρόδωσαν, προς όφελος των δικών τους συμφερόντων σε βάρος της χώρας και των πολιτών της».

«Τον Μάιο, είναι πιθανό να εκφρασθεί η ανησυχία αυτή στις τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Το παλιό κεντρο-αριστερό ΠΑΣΟΚ έχει σχεδόν εξαφανισθεί και ορισμένοι πιστεύουν πως η Νέα Δημοκρατία θα επωφεληθεί. Η επιλογή για τους θυμωμένους και απογοητευμένους ψηφοφόρους βρίσκεται ανάμεσα σε ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα» συμπληρώνει το ρεπορτάζ, για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι: «Πρώτο βραβείο, είναι ο δήμος της Αθήνας. Ορισμένοι πιστεύουν πως η Χρυσή Αυγή μπορεί να τον αποκτήσει, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο πιθανό να είναι ο νικητής».

Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο γράφει: «Αποτελούμενο από τροτσκιστές, κομμουνιστές, μαοϊστές, μαρξιστές και άλλους ακραίους αριστερούς, πήρε το 27% στις εθνικές εκλογές, αλλά προτίμησε – αντί να συμμετάσχει στην κυβέρνηση συνασπισμού – να αποτελέσει την αντιπολίτευση.

Ο 39χρονος, λαϊκιστής ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας –οι Έλληνες δείχνουν σχεδόν να διασκεδάζουν με τις συνεχώς μεταβαλλόμενες θέσεις του σε θέματα, όπως η αποχώρηση από το ευρω- τώρα λέει πως προτιμά την χρεοκοπία».

«Το κόμμα αναμένει μεγάλη αύξηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την μια έδρα που σήμερα κατέχει. Και καθώς οι άνθρωποι απελπισμένα αναζητούν τρόπο να τιμωρήσουν τα δύο κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) πού μαζί κυβέρνησαν την Ελλάδα, από την πτώση των συνταγματαρχών το 1974, η αίσθηση είναι πως δεν ανησυχούν ιδιαίτερα για το αν η επιλογή τους είναι ακραία αριστερή ή φασιστική δεξιά».

Τέλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνοντας ότι «οι εθνικές εκλογές μπορεί να μην απέχουν πολύ και ο Σαμαράς να μπει στον πειρασμό να τις προκηρύξει, όσο η υπόθεση της Χρυσής Αυγής ερευνάται και προτού έρθει στα δικαστήρια».