Τα ζητήματα της πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, παρουσιάστηκαν κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Παιδείας.

«Η εικόνα που μου μεταφέρεται από τα σχολεία, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Μέσα στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε, η ένταση φαίνεται να έχει μεταφερθεί και στα σχολεία» τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Συμεών Κεδίκογλου. «Η όποια πρωτοβουλία μας σχετικά με τα θέματα της σχολικής βίας και του εκφοβισμού διαπνέεται από δύο βασικές αρχές: πρώτον, από τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και δεύτερος στόχος μας είναι να φτάσουμε στον μαθητή και να σπάσουμε τη σιωπή» σημείωσε ο κ. Κεδίκογλου, αναφερόμενος στις ενέργειες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με τη συνάντηση με τους 13 Συντονιστές Δράσης (έναν σε κάθε περιφέρεια), τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής του Παρατηρητηρίου και, μεταξύ άλλων το μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και με την «Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου».

«Για πρώτη φορά, υπουργείο, επιστήμονες και εκπαιδευτικοί επιχειρούν οργανωμένα να αντιμετωπίσουν ένα θέμα που απασχολεί τόσο την οικογένεια και τις σχολικές μονάδες» σημείωσε ο πρόεδρος και συντονιστής, Παναγιώτης Βεντήρης, τονίζοντας πως «ο στόχος, όσο και μεγάλος αν είναι, είναι ρεαλιστικός».

«Το ζητούμενο είναι η άμεση αντιμετώπιση του θέματος. Επιδιώκουμε το πρόβλημα να μην φτάνει σε εμάς, αλλά να φτάνει σε εμάς η πρακτική πώς αντιμετωπίστηκε το γεγονός» είπε, από την πλευρά της, η Ζωή Κρόκου, συντονίστρια της Στερεάς Ελλάδας. Αναφερόμενη στην εμπειρία της, τόνισε πως υπάρχει μια αυξητική τάση φαινομένων σχολικής βίας, που δεν είναι όμως τόσο ανησυχητική.

«Στόχος μας είναι τα παιδιά να μην μπαίνουν σε μια συνωμοσία της σιωπής» υπογράμμισε, ο καθηγητής κ. Ιωάννης Τσιάντης, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν οι σχέσεις καθηγητών- μαθητών και οι σχέσεις μαθητών, μεταξύ τους.

«Το παιδί δεν είναι το μέλλον. Είναι το παρόν. Και πρέπει να το προστατέψουμε» είπε ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», λέγοντας πως το σχολείο δεν δημιουργεί βία, αλλά σε αυτό καταλήγει η βία. «Στόχος είναι να στηρίξουμε την εκπαιδευτική κοινότητα, όχι να την υποκαταστήσουμε» κατέληξε.