Τη διαβεβαίωση ότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα είναι οι πρώτοι που «θα λάβουν το μέρισμα της επιτυχίας, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη με τους κοινωνικούς φορείς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσίασε τις βασικές αρχές του πακέτου μέτρων κατά της ανεργίας, την εξειδίκευση του οποίου θα κάνει σε λίγο στους δημοσιογράφους η αρμόδια υπουργός, Λούκα Κατσέλη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, πέντε είναι οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, για τις οποίες θα αξιοποιηθούν περίπου 2,5 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους:

– Η διατήρηση των υπαρχουσών θέσεων εργασίας, με την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για να αποφευχθούν απολύσεις
– Η ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, με έμφαση στη στήριξη των ελευθέρων επαγγελματιών και των νέων επιστημόνων
– Η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, με ολοκληρωμένα προγράμματα σε επιχειρήσεις που προχώρησαν σε μαζικές απολύσεις
– Η ένταξη και η υποστήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας, με την εξασφάλιση των ίσων δυνατοτήτων
– Η στήριξη ατόμων με αναπηρία ή όσων ανήκουν σε άλλες ευπαθείς ομάδες (τοξικομανείς, αποφυλακισμένοι κτλ.), με προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών τους.
Ο κ. Παπανδρέου έθεσε εκ νέου το δίλημμα «ή θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στη χρεοκοπία» και τόνισε ότι στη χώρα πνέει άνεμος αλλαγής και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, με πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης να άρει τις αδικίες. Γι’ αυτό ζήτησε τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών φορέων, υποστηρίζοντας ότι η επιτυχία των προγραμμάτων που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της απασχόλησης εξαρτάται από τη συνεργασία τους.
«Αξιοποιούμε τα λεφτά που υπάρχουν, ακόμη και σε περίοδο κρίσης», έκλεισε την εισήγησή του ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «αυτά δεν πρέπει να πάνε στράφι και πρέπει να αξιοποιηθούν», ζητώντας επίσης από τους κοινωνικούς εταίρους τη συμβολή τους για την πλήρη καταγραφή των επιδομάτων και των κοινωνικών παροχών και των δικαιούχων τους, σε μια μορφή «χάρτη».