«Γιατί ευχαριστείτε τον κ. Παπανδρέου ως ηγέτη μιας χώρας;», ρώτησε όταν πήρε το λόγο- μάλλον ρητορικά- ο Νάσος Τριανταφυλλόπουλος, απευθυνόμενος στον καθηγητή Ντίσον. Για να συμπληρώσει: «Αυτός έπαιξε την τύχη της Ελλάδας στα ζάρια». Παρατήρηση που ξεσήκωσε μέρος του ακροατηρίου, το οποίο τον χειροκρότησε.

Το περιστατικό συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στην ετήσια διάλεξη του Κέντρου Αριστείας Ζαν Μονέ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Φέτος είχε θέμα «Η κρίση της ευρωζώνης και ο ρόλος των προοδευτικών πολιτικών για την επίλυσή της». Βασικός ομιλητής ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ συμμετείχε και ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Κάρντιφ Κένεθ Ντίσον, στον οποίο και απευθύνθηκε η εν λόγω ερώτηση- τοποθέτηση.

Λίγο αργότερα ακολούθησαν κι άλλοι προπηλακισμοί προς τον Γιώργο Παπανδρέου, με εκφράσεις όπως, «πόσα πήρες ρε καραγκιόζη σήμερα;», «ποιος σε πλήρωσε ρε γελοίε;» ενώ οι φράσεις «γελοίε Παπανδρέου» και «καραγκιόζη» είχαν την τιμητική τους.

Ο Νάσος Τριανταφυλλόπουλος είναι πρώην τραπεζικός υπάλληλος που αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά του και ξενιτεύτηκε, όπως χιλιάδες άλλοι νέοι της ηλικίας του, για να μπορέσει να συντηρήσει την οικογένειά του. Σήμερα δουλεύει στην ασφάλεια του «Ολντ Τράφορντ», του γηπέδου της Μάντσεστερ και δεν ήρθε εδώ τυχαία καθώς στην πόλη αυτή είχε σπουδάσει οικονομικά.

«Δεν είχα προετοιμάσει κάτι. Ούτε ανήκω σε κάποια πολιτική παράταξη, ούτε αναρχικό στοιχείο είμαι. Αλλά ήμουν εκνευρισμένος από την αρχή διότι για μένα δεν νοείται να μιλάει για πολιτική και να εκπροσωπεί κατά κάποιο τρόπο τη χώρα μου ένας άνθρωπος που την οδήγησε στον γκρεμό», λέει στην εφημερίδα «Real News».

«Πιστεύω ότι σωστά η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτικών δεν τυγχάνει σεβασμού. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι εξωφρενικό. Ενώ από τη μία έχουμε πολύ μικρό ποσοστό αποχής στις γενικές εκλογές σε σύγκριση με άλλες χώρες, από την άλλη οι πολιτικοί μας δεν φαίνεται να νοιάζονται καθόλου για τους Έλληνες. Με άλλα λόγια, ενώ στην Ελλάδα ο κόσμος δείχνει να ενδιαφέρεται για την πολιτική, κι ας υποστηρίζουν κάποιοι το αντίθετο, οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο. Εδώ όμως, στη Βρετανία, που ο κόσμος αδιαφορεί για τα κοινά, οι πολίτες μεριμνούν για τους πολίτες της, για το ευ ζην των Βρετανών».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν μετάνιωσε για την πράξη του αυτή, προς τον Γ. Παπανδρέου, ο Ν. Τριανταφυλλόπουλος απαντά «Καθόλου. Τουναντίον. Είπα λιγότερα από αυτά που είχα στο μυαλό μου. Δυστυχώς κάποιες φορές πάνω στην ορμή του λόγου δεν σου έρχονται οι κατάλληλες λέξεις».

Κατά τα λοιπά ο Γ. Παπανδρέου στην ομιλία του ήταν επικριτικός για όλους και για όλα. Κατηγόρησε την Κομισιόν ότι δεν δεν ασκεί επαρκείς ελέγχους αλλά και την ΕΚΤ για τις πολιτικές που εφαρμόζει. Εξαπέλυσε πυρά και κατά της τρόικας για τη λιτότητα που έχει επιβάλει, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχει επενδύσει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στην πολιτική που εφαρμόζει όλα αυτά τα χρόνια. «Η Ελλάδα έχει πρόβλημα αλλά η Ελλάδα δεν είναι το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Παραδέχθηκε πως ο «αγαπητός του φίλος», όπως τον αποκάλεσε, Νικολά Σαρκοζί ήταν μαζί του εξοργισμένος στις Κάννες για την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα. «Ο Σαρκοζί έλεγε ότι οι αγορές κάνουν σαν τρελές. Εγώ του απάντησα πως χωρίς την εμπιστοσύνη των πολιτών δεν θα διαρκέσει πολύ η εμπιστοσύνη των αγορών». Υποστήριξε πως δεν ήθελε να φέρει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και ότι επιθυμούσε μια ευρωπαϊκή λύση. Αλλά δυστυχώς, όπως εξήγησε, δεν υπήρχε κάποιος ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης εκείνη την εποχή. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Βερολίνο ο Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, είχε αναφέρει στη Γερμανίδα καγκελάριο την πρόθεσή του να πάει σε δημοψήφισμα.