Μιλώντας το πρωί στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως, «για πρώτη φορά το 2014, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει έναν κεντρικό σχεδιασμό προσλήψεων που αφορά σε ολόκληρη τη δημόσια διοίκηση».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «κατάκτηση για το κράτος συνολικά, το ότι παύει πλέον να διαπραγματεύεται ο κάθε υπουργός ξεχωριστά τις προσλήψεις που θέλει για το υπουργείο του» και το ότι «αρχίζουμε πλέον και αποκτούμε τα πρώτα ψήγματα μιας σωστής κεντρικής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης».

«Έχουμε υπόψη μας τους μνημονιακούς περιορισμούς σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων που μπορούμε να προσλάβουμε, ξέρουμε ποιους υπαλλήλους μπορούμε να μετακινήσουμε μέσα από την κινητικότητα και κοιτάμε να αξιοποιήσουμε τις προσλήψεις για να προσλάβουμε εξειδικευμένο προσωπικό δίνοντας πάντα προτεραιότητα σε επιτυχόντες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, όπως κάνουμε στην περίπτωση των διοικητικών υπαλλήλων και με αδιάβλητες διαδικασίες», είπε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξήγησε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους τομείς εκείνους πολιτικής που η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να στηρίξει, δηλαδή στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, στην υγεία αλλά και στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλας Μαρίας Γιαταγάνα για την απορρόφηση των επιτυχόντων γραμματέων δικαστηρίων διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009.

Η βουλευτής δεν αναφέρθηκε μόνο στο ζήτημα των ελλείψεων γραμματέων στα δικαστήρια αλλά και γενικά στις ελλείψεις στελέχωσης ακόμη και με δικαστικούς κυρίως στον πρώτο και το δεύτερο βαθμό.

Ειδικά για το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τη βουλευτή ότι για το 2014 έχουν προβλεφθεί προσλήψεις 800 έως 1.000 ατόμων διότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις πολύ μεγάλες ανάγκες σε αυτό το υπουργείο.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την εκτίμηση ότι και οι 758 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για την εξωτερική φύλαξη των σωφρονιστικών καταστημάτων θα καλυφθούν από την μετακίνηση προσωπικού ιδίως από τον τομέα της δημοτικής αστυνομίας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης επικαλέστηκε ειδικά την περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών για να επισημάνει ότι η κινητικότητα θα αποδειχθεί μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία.

«Η διαδικασία της κινητικότητας έχει δυστυχώς απαξιωθεί στα μάτια πολλών δημοσίων υπαλλήλων αλλά και πολλών πολιτών. Ωστόσο η κινητικότητα, στον βαθμό που αυτή μπορεί να αποσυνδεθεί από τις ενδεχόμενες απολύσεις, είναι μια διαδικασία η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την ορθή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δημόσιο. Το παράδειγμα της δημοτικής αστυνομίας είναι χαρακτηριστικό καθώς έχουμε ανθρώπους οι οποίοι είναι καλά εκπαιδευμένοι και οι οποίοι μπορούν να επιτελέσουν έναν πιο χρήσιμο ρόλο από αυτόν τον οποίου επιτελούσαν μέχρι σήμερα, καλύπτοντας ανάγκες εκεί που πραγματικά έχουμε κενά», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με τους επιτυχόντες για θέσεις γραμματέων στα δικαστήρια, ο υπουργός ενημέρωσε την βουλευτή ότι είναι θέμα ημερών να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η πρόσληψη 200 από αυτούς.

Δεν απέκλεισε δε, να απορροφηθούν και οι 35 που απομένουν από τους πίνακες επιτυχόντων, εφόσον το υπουργείο Δικαιοσύνης υποβάλει συμπληρωματικό αίτημα και το υπουργείο Οικονομικών βρει τις αναγκαίες πιστώσεις.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Χρυσούλα Γιαταγάνα για το γεγονός ότι θα προχωρήσει η πρόσληψη των επιτυχόντων του διαγωνισμού του 2009, επισήμανε όμως ότι τα κενά εξακολουθούν να υφίστανται στον χώρο της δικαιοσύνης.