Αύριο Τετάρτη θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους τρεις επικεφαλής της τρόικας, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη λήξη του Eurogroup. Οι επαφές θα διαρκέσουν μία εβδομάδα και στη συνέχεια η τρόικα θα επιστρέψει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, με στόχο να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό, ει δυνατόν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Στόχος της Ελλάδας, τόνισε χθες ο κ. Στουράρας, είναι να εκταμιευθεί η δόση του Ιουλίου, ύψους 1 δισ. ευρώ, έως το τέλος του έτους.

Όπως τόνισε ο κ. Στουρνάρας, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία για την ικανοποίηση του τελευταίου προαπαιτούμενου που αφορά την αναδιάρθρωση των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, προκειμένου να καταβληθεί το 1 δισ. ευρώ. Ο Έλληνας υπουργός εξήγησε ότι η ελληνική πλευρά προτείνει να δοθεί λύση «τύπου ΕΛΒΟ» για τα ΕΑΣ, δηλαδή εκκαθάριση εν λειτουργία.

Συγκεκριμένα η ελληνική πλευρά προτείνει να διασπαστεί το στρατιωτικό τμήμα των ΕΑΣ από το εμπορικό. Το εμπορικό τμήμα των ΕΑΣ θα φορτωθεί όλες τις κρατικές ενισχύσεις και ως εκ τούτου να οδηγηθεί σε διάλυση. Το άλλο τμήμα που αφορά το στρατιωτικό κομμάτι θα κριθεί σε 12 μήνες αν θα είναι βιώσιμο. Αν δεν είναι βιώσιμο μετά από 12 μήνες, τότε θα γίνει εκκαθάριση. Ο υπουργός οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως το στρατιωτικό κομμάτι θα μπορέσει να συνεχίσει την εξαγωγική του δραστηριότητα σε αυτό το διάστημα.

Ο Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας έως σήμερα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι θετική.

Ερωτηθείς δε, για το ζήτημα των πλειστηριασμών ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει το σχέδιο και σε συνεργασία με την Ένωση Τραπεζών θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση στη Βουλή.

Οι ελληνικές αρχές συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους εταίρους τους, αλλά απαιτείται περαιτέρω πρόοδος, υπογράμμισε από την πλευρά του μετά το Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Στην Ελλάδα έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ολλανδός αξιωματούχος ανέφερε ότι η επόμενη δόση μπορεί να εκταμιευτεί εντός του έτους, με απαραίτητη όμως προϋπόθεση να ανταποκριθεί η Ελλάδα στον τελευταίο όρο της τρίτης κατά σειρά αξιολόγησης του νέου προγράμματος, που είναι η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών.

Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, είναι σε καλό δρόμο, αλλά υπάρχουν ανοιχτά σημεία με την τρόικα, επισήμανε νωρίτερα τη Δευτέρα προσερχόμενος στο Eurogroup o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενο συνέχισης των διαπραγματεύσεων και τον Ιανουάριο.