Μετά τη σιωπηρή παράταση που διασφάλισε από την τρόικα για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης βάζει φουλ τις μηχανές του υπουργείου του για να επιτευχθεί και ο στόχος των απολύσεων που έχει συμφωνηθεί στο μνημόνιο.

Βάσει των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση θα πρέπει να απολύσει 4.000 δημοσίου υπαλλήλους ως το τέλος του χρόνου και άλλους 11.000 έως το τέλος του 2014.

Όπως αναφέρει «Το Βήμα της Κυριακής» ένα σχέδιο περικοπής προσωπικού έχει ήδη κατατεθεί από τον υπουργό προς όλα τα υπουργεία, προτείνοντας την περικοπή του προσωπικού σε ορισμένους φορείς, σε ποσοστό που θα φθάνει έως το 10%. Αν η προσπάθεια αυτή καρποφορήσει, η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να φθάσει στην απόλυση ως και 5.000 υπαλλήλων, οι οποίοι, αν προστεθούν στις απολύσεις των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αρκούν για να καλύψουν τους στόχους της διετίας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν ο κ. Μητσοτάκης ερωτήθηκε από την τρόικα από πού θα βρει τους 11.000 που θα πρέπει να απολυθούν το 2014 «όταν δυσκολεύεστε να βρείτε 4.000», ο υπουργός τους ενημέρωσε πως έχουν ήδη στείλει επιστολές προς όλους τους υπουργούς της κυβέρνησης με τις οποίες ζητείται ενεργοποίηση σχεδίου περικοπής προσωπικού με τρεις τρόπους:

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι έτσι μπορεί να φτάσει στην απόλυση έως και 5.000 υπαλλήλων, οι οποίοι, αν προστεθούν στις απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΥΥ, αρκούν για να καλύψουν τους στόχους της διετίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο υπουργείο Υποδομών έχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες με 12.708 άτομα προσωπικό. Πρώτη στη λίστα η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ (1.689).

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε ΕΑΒ (1.385), στην ΕΛΒΟ (359), στην Εταιρεία Ακινήτων (224), στην ΑΕ Διώρυγας Κορίνθου (81)και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ (36).

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει προσωπικό στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη «Δήμητρα» (και στους 3 οργανισμούς 2.085), ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ΑΕ, όπως τη ΜΟΔ και τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης οι οργανισμοί που έχουν υποδειχθεί είναι οι ΜΟΔ (1.115), ΟΚΑΑ, Εθνικό Ταμείο επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, ΟΠΕ, Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ, ΕΚΕΒΕ «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ). Συνολικά από τους οργανισμούς που υπάγονται στο Ανάπτυξης προβλέπεται η απόλυση 1.811 εργαζομένων.

Επίσης και από το ΥΠΕΚΑ ζητούνται περικοπές στο Εθνικό Κτηματολόγιο (359), στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (371) και στον Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ)(31).

Μάλιστα, σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις δεν τίθεται θέμα κινητικότητας ή διαθεσιμότητας, αλλά απευθείας απόλυσης.