«Αν θέλει πραγματικά να μάθει ποιός διέσυρε την Ελλάδα, ας ρωτήσει οποιονδήποτε στο εξωτερικό, αν μπορεί να βρει συνομιλητές» δήλωσε ο κ. Πεταλωτής στη Νυρεμβέργη. Πρόσθεσε ότι τα αλλεπάλληλα θετικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου είναι η πιο αποστομωτική απάντηση στις στρεβλώσεις του κ. Σαμαρά. Τον προέτρεψε δε αν θέλει να μάθει πως διεσύρθη η Ελλάδα, ας ρωτήσει τον κ. Καραμανλή, αν μιλήσει ποτέ.

Ενόψει και της αναμενόμενης, νέας αναθεώρησης του ελλείμματος που θα ανακοινωθεί στις 22 Οκτωβρίου, ο κ. Πεταλωτής επανέλαβε ότι «το διασυρμό της χώρας τον έκανε η ΝΔ», καθώς όπως είπε, «ήταν μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι η χώρα οδηγούνταν στην καταστροφή».

Μιλώντας σε εκδήλωση της οργάνωσης ΠΑΣΟΚ Νυρεμβέργης για τον Καλλικράτη, ο κ. Πεταλωτής επέκρινε τη ΝΔ ότι θέτει «ψευδεπίγραφα διλήμματα» στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και την εξίσωση ότι η ψήφος κατά του ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος κατά του μνημονίου. Προσέδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές εκτιμώντας ότι θα κρίνουν «αν η χώρα θα πάει μπροστά ή θα πάει πίσω».

Το μεγάλο στοίχημα θα είναι: «ποιοί θα κληθούν να εφαρμόσουν μετά την αναμέτρηση της 7ης Νοεμβρίου τη μεγάλη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη» καθότι θεωρεί ότι η θέσπιση και εφαρμογή του είναι «μια πραγματική επανάσταση» για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την εφαρμογή σύγχρονης διοίκησης, καθώς δημιουργούνται οι αιρετές περιφέρειες για να μη μεσολαβούν οι μεσάζοντες.

Μετά το Μόναχο και τη Νυρεμβέργη ο κ. Πεταλωτής θα επισκεφθεί την Κυριακή τις Βρυξέλλες που θα είναι και ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του.