Με επιπλέον 6 δισ. ευρώ θα κληθούν να συμβάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι το 2014, για να πετύχει η χώρα πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 3 δισ. ευρώ, από 812 εκατ. ευρώ φέτος.

Ο νέος προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προβλέπει αυξημένες εισπράξεις από τη φορολογία των εισοδημάτων και της περιουσίας, αλλά και μεγάλες περικοπές των κονδυλίων που προορίζονται για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», με την ανεργία να κινείται άνω του 27%, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να έχουν εκτοξευθεί στα 62 δισ. ευρώ και ύστερα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, ο επιπλέον «λογαριασμός» των 6 δισ. ευρώ που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός χαρακτηρίζεται βαρύς.

Οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος προβλέπονται αυξημένες κατά 1,3 δισ. ευρώ (11,5%), από τους φόρους περιουσίας -και κυρίως τον νέο φόρο ακινήτων- κατά 1,1 δισ. ευρώ (41,5%), τη στιγμή που η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και της υγείας είναι μειωμένη κατά 3,14 δισ. ευρώ (από τα 17 δισ. ευρώ στα 13,9 δισ. ευρώ), ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες ψαλιδίζονται κατά 443 εκατ. ευρώ.

Οι επιχορηγήσεις προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους λοιπούς φορείς άσκησης κοινωνικής πολιτικής, τα κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα περιοριστούν κατά 18,4%, μέσω συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων που προβλέπονται στα μνημόνια που υπέγραψε η χώρα με τους δανειστές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι περικοπές θα επιδιωχθεί να επιτευχθούν από:

– Τη διακοπή της χορήγησης του ΕΚΑΣ από την 1η 1ου 2014 σε όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Υπολογίζεται ότι εντός του 2014 θα χάσουν το ΕΚΑΣ 60.000 σημερινοί δικαιούχοι.

-Την περικοπή της δαπάνης για την καταβολή τριτεκνικών και πολυτεκνικών επιδομάτων μέσω της εφαρμογής ακόμα πιο αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων.

-Την περικοπή των επιδομάτων ανεργίας επίσης μέσω της εφαρμογής ακόμα πιο αυστηρών εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

-Την περικοπή των παροχών υγείας του ΕΟΠΥΥ κατά 538 εκατομμύρια ευρώ μέσω της εφαρμογής παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό των δαπανών νοσηλείας του οργανισμού, καθώς και την περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ κατά 1,057 δισ. ευρώ.

Η προβλεπόμενη αύξηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του 2014 θα επιδιωχθεί να εισπραχθούν:

– Οι τελευταίες δόσεις των ΦΑΠ 2011- 2013.

– Οι τελευταίες δόσεις του Έκτακτου Ειδικού Τέλους του έτους 2013, το οποίο επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

– Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος και τον ΦΑΠ που ισχύει σήμερα.