Διπλό ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών θα έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αντικείμενο την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

Το μεσημέρι τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα εξετάσουν το θέμα των πλειστηριασμών- στη σύσκεψη  θα συμμετέχει και η Τράπεζα της Ελλάδας- ενώ το απόγευμα οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στο υπουργείο για να συζητήσουν το θέμα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Καθημερινή», επέρριπτε χθες ευθύνες στην τρόικα για καθυστέρηση αναφέροντας πως υπάρχει διχογνωμία και μεταξύ των εκπροσώπων των δανειστών που επιτείνει τις όποιες δυσκολίες.

Το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει προσέγγιση των δύο πλευρών ενόψει και του Eurogroup της Πέμπτης αλλά για τις προοπτικές επιστροφής της τρόικας μετά τη συνεδρίαση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν διαμήνυσε πως εάν υπάρχουν προοπτικές ολοκλήρωσης της συμφωνίας για το δημοσιονομικό κενό το αργότερο έως τις 22 Νοεμβρίου, θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup, αλλιώς θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον και η αποστολή θα επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Στελέχη της τρόικας εκτιμούν πάντως πως το πιο πιθανό είναι η συμφωνία για το δημοσιονομικό κενό να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο ενώ δεν θεωρούν πως η Ελλάδα θα απασχολήσει ιδιαίτερα το Eurogroup της Πέμπτης. Στο πλαίσιο αυτό ανέφεραν πως αν δεν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος δεν υπάρχει λόγος επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. 

Σε εκκρεμότητα παραμένει πάντως και η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, που ήταν προγραμματισμένη για χθες και αναβλήθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω απουσίας επίσημου σχεδίου για το μέλλον των Αμυντικών Συστημάτων. Οι αρχικές διαρροές περί εμπλοκής στο θέμα του Δημοσίου διαψεύστηκαν και σύμφωνα με πηγές στην ΕΕ το ραντεβού θεωρήθηκε άνευ αντικειμένου καθώς δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο για τα ΕΑΣ και στο θέμα των συμβασιούχων δεν υπάρχουν ακόμα απτά αποτελέσματα.