Στις 5 Νοεμβρίου θα αρχίσει στην Ευρωβουλή έρευνα για το ρόλο και τις ευθύνες της τρόικας στα προγράμματα διάσωσης των μνημονιακών χωρών (Ελλάδα, Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία). Επιδίωξη των ευρωβουλευτών είναι στην έρευνα να τεθεί επί τάπητος η «μη διαφανής» εργασία των αξιωματούχων της τρόικας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως η έρευνα αυτή αναμένεται να πάρει τη μορφή «εξεταστικής επιτροπής» όπου θα κληθούν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης και θα υπάρξουν πολιτικά συμπεράσματα και εισηγήσεις.

Τρία χρόνια μετά την πρώτη επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία με στόχο να «παράσχει συμβουλές» στις κυβερνήσεις και να επιβλέψει την εφαρμογή των περικοπών στις δαπάνες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα προσπαθήσει να ρίξει φως στο ρόλο αυτών των μη εκλεγμένων αξιωματούχων.

Όπως αποδείχθηκε, η ανεργία αυξήθηκε πολύ, η οικονομία συρρικνώθηκε δραματικά και το δημόσιο χρέος ανέβηκε περισσότερο  από ό,τι προέβλεπαν οι ειδικοί της τρόικας και στις τέσσερις χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα διάσωσης.

Της έρευνας θα ηγηθούν ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Ότμαρ Κάρας μαζί με τον Γάλλο σοσιαλιστή Λιέμ Οανγκ Νγκόε, ενώ θα συμμετάσχουν ακόμη ο Βέλγος Φίλιπ Λάμπερτς και ο Ολλανδός Ρερκ Γιαν Επινκ ως σκιώδεις εισηγητές.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κάρας υπογράμμισε ότι στόχος της επιτροπής αυτής «δεν είναι να καταδικάσει αλλά να αξιολογήσει», επισημαίνοντας παράλληλα ότι θα πρέπει «να αποφευχθούν λαϊκισμοί και πολιτικοποίηση του θέματος». Σύμφωνα με τον Αυστριακό συμπρόεδρο της επιτροπής, το βασικό πρόβλημα στη λειτουργία της τρόικας είναι ότι δεν πρόκειται για θεσμοθετημένο αλλά εξωτερικό όργανο, το οποίο όμως οφείλει να λογοδοτεί στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Μάλιστα ο κ. Κάρας υποστήριξε πως εάν οι αποφάσεις δεν είχαν ληφθεί από υπαλλήλους, πιθανώς να μην είχαμε φτάσει στην κατάργηση του ελάχιστου μισθού στην Ελλάδα.