«Το Ισραήλ έχει κάνει τρομερά βήματα στον τομέα της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας. Η μεταφορά γνώσεων και συνεργασίας επάνω στους τομείς αυτούς είναι για μας κάτι πολύ σημαντικό. Το νερό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για εμάς και το πως μπορούμε εμείς να περιορίσουμε τη χρήση και τις απώλειες κυρίως στα αστικά κέντρα. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη της συνεργασίας στα θέματα της ενέργειας όπου και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί έχουν κάνει τεράστια βήματα στον τομέα της ηλιακής ενέργειας και όχι μόνο.», δήλωσε ο Χρ. Παμπούκης, μετά την 48ωρη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ισραήλ μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δόλλη.

Μια επίσκεψη που έρχεται σε συνέχεια των επαφών μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ τους τελευταίους δύο μήνες και αφορά κυρίως την προώθηση των συμφωνιών στις οποίες προέβησαν οι δύο ηγέτες.

Οι συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης όπως ο υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας Μπεν Ελιέγερ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας Αμος Γκιλάντ, καθώς και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας και στενός συνεργάτης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ούζι Αράντ, εστιάστηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στους τομείς συνεργασίας για τη συγκεκριμενοποίηση αυτών των συμφωνιών, αλλά και στον ορισμό των μελών μιας αντίστοιχης διϋπουργικής επιτροπής, όπως αυτής που δημιουργήθηκε και από ελληνικής πλευράς και συντονίζει ο κ. Χ. Παμπούκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των παραπάνω επαφών (και θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δηλώσει την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας των δύο πλευρών για επιτάχυνση των διαδικασιών και οριστικοποίηση των τομέων συνεργασίας, αν και δεν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με την ελληνική αντιπροσωπεία) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου εξέπληξε τους Έλληνες αξιωματούχους διακόπτοντας για δέκα λεπτά το υπουργικό συμβούλιο του οποίου προήδρευε για να συναντηθεί μαζί τους.

Η ελληνική αποστολή, πέρα από τις επαφές με αξιωματούχους της κυβέρνησης του Ισραήλ επισκέφθηκε και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των νέων τεχνολογιών και έχουν εκδηλώσει επενδυτικό ενδιαφέρον και διάθεση συνεργασίας με την Ελλάδα. Τέλος λίγο πριν την ολοκλήρωση του ταξιδιού στην περιοχή οι Έλληνες αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων.