Την ανάγκη για μια «άλλη στρατηγική» στην Ελλάδα, αλλά και στην ΕΕ σε σχέση με το ρόλο του κράτους, της «πραγματικής» οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, επεσήμαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι, σε συνέντευξη Τύπου στην 78η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Αν π.χ. στην Ελλάδα δεν κρατικοποιηθεί μέρος τουλάχιστον των τραπεζών», εάν «η ΕΚΤ δεν δώσει χρήματα» και αν «η Ελλάδα δεν διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους (70-80%)» δεν μπορεί υπάρξει προοπτική ανάκαμψης και ανάπτυξης, ενώ θα πρέπει να πολεμηθεί το πελατειακό κράτος, η φοροδιαφυγή κλπ και να δυναμώσουν οι φωνές που θέλουν μια “άλλη Ευρώπη”, με κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή», επεσήμαναν οι εκπρόσωποι του κόμματος.

Σημείωσαν δε ότι χρειάζεται ένα «κύμα δημιουργικών ανατροπών», με πρωτοβουλία «της κοινωνίας και των πολιτών» που να οδηγεί σε «ευρωπαϊκές, δημοκρατικές λύσεις».

«Λέμε όχι στο τρίπτυχο της οικονομικής ορθοδοξίας: τις περικοπές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την απορρύθμιση» τόνισε ο συντονιστής της Ε.Γ. των Οικολόγων Μιχάλης Τρεμόπουλος και πρόσθεσε:

«Εμείς επιλέγουμε για να παραμείνουμε στο ευρώ να ζητήσουμε επιτακτικά να αλλάξουν πολιτικές. Θα χρειαστεί κάποιου, είδους μνημόνιο, συμφωνία, δηλαδή, στο τι θα κάνουμε ενδεχομένως τα χρήματα που θα μας δώσουν. Όμως έχει τεράστια σημασία εάν θα ακολουθήσουμε τις ίδιες πολιτικές […] ή θα γυρίσουμε σελίδα σε ένα καταστροφικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον μοντέλο».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος τόνισε ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα γίνει με «επιστροφή σε ένα βάρβαρο παρελθόν», με «βία, με αυταρχισμό και νεοναζιστικά πρότυπα», αλλά με «δημιουργική ανατροπή», «δημιουργία θέσεων εργασίας», «πολιτικές για την κοινωνία και το περιβάλλον» και αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλα κόμματα, ο κ. Τρεμόπουλος επεσήμανε ότι επιλογή των Οικολόγων είναι η αυτόνομη κάθοδος σε εκλογές, ευρωεκλογές και περιφερειακές εκλογές και συνεργασίες σε Δήμους, ενώ είναι διατεθειμένοι, υπό προϋποθέσεις, να συμμετάσχουν μελλοντικά σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα προωθεί «ρεαλιστικά εφαρμόσιμες λύσεις» και θα σέβεται τις αρχές και τις προτάσεις τους.