Τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για να μη ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα θα ζητήσει από τους υπουργούς τους ο Αντώνης Σαμαράς, στο κυβερνητικό συμβούλιο διοικητικής μεταρρύθμισης που αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το πρωί, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με το Έθνος, ο Αντώνης Σαμαράς θα ασκήσει έντονες πιέσεις στους υπουργούς προκειμένου να επισπεύσουν τις διαδικασίες αξιολόγησης ώστε να επιτευχθεί ο στόχος και να τεθούν σε διαθεσιμότητα 4.800 δημόσιοι υπάλληλοι το Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα θέσει τους υπουργούς προ των ευθυνών τους, επισημαίνοντας ότι ένα δεν προετοιμαστούν άμεσα, τότε υπάρχουν κίνδυνοι να ληφθούν νέα οριζόντια μέτρα.

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα για το πρώτο «κύμα» του Ιουλίου συνολικά 4.260 υπάλληλοι, εκ των οποίων 1.976 εκπαιδευτικοί, 2.234 σχολικοί φύλακες και 50 υπάλληλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι οποίοι έχουν κριθεί πλεονάζοντες με βάση το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 700 ακόμα εκπαιδευτικοί με ειδικότητες που καταγράφουν πλεόνασμα, όπως οι γυμναστές και οι 3.496 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας.