Σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές χαρακτήρισε το νέο μηχανισμό του κατώτερου μισθού και την ενοποίηση των μηχανισμών για την είσπραξη οφειλών προς τα Ταμεία, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση, στην Ολομέλεια της Βουλής, για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενος στον νέο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού και το ενιαίο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

«Με τις διατάξεις του νέου νόμου θεσμοθετούμε δυο μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, στην αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση, αντίστοιχα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης.

«Η πρώτη αλλαγή μας φέρνει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές ως προς τον καθορισμό ενός μισθολογικού επιπέδου ασφαλείας για όλη τη χώρα, πάνω από το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα μπορούν να συμφωνούν όποιο υψηλότερο μισθό θέλουν» πρόσθεσε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι «μέχρι και το τέλος του 2016, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ».

«Η δεύτερη αλλαγή, με την αξιοποίηση σύγχρονων ηλεκτρονικών εργαλείων παρακολούθησης και ενιαίας διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, θεραπεύει ένα -έως σήμερα- κατακερματισμένο, διάτρητο και αναποτελεσματικό σύστημα είσπραξης, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ενίσχυση της χρηματοδοτικής βάσης και τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.

Στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο νέος μηχανισμός κατώτατου μισθού εναρμονίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις διεθνείς πρακτικές, ενώ δίνει τη δυνατότητα ώστε ο κατώτερος μισθός να ορίζεται με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και τις στοχεύσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα, όχι μόνο δεν εμποδίζεται, αλλά αντίθετα ενισχύεται η διεξαγωγή συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και η σύναψη συλλογικών συμβάσεων σε υψηλότερα μισθολογικά επίπεδα, σε επιμέρους κλαδικά ή επιχειρησιακά επίπεδα.

Το σύστημα του καθορισμού του νομοθετημένου κατώτατου μισθού από το κράτος, ύστερα από διαβούλευση μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, ισχύει σε 20 από τις 27 χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Τσεχία. Με συλλογικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός καθορίζεται στο Βέλγιο, την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία, καθώς και στην Ελλάδα μέχρι τη ψήφιση του Ν.4093/2012.

Με τον νέο μηχανισμό, καθορίζεται ένα νόμιμο κατώτατο όριο μισθών και ημερομισθίων, ένα μισθολογικό επίπεδο ασφαλείας το οποίο θα ισχύσει από το 2017 ενώ, έως τότε, ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός στα 586 ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη η δημιουργία Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) θα δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα και παθογένειες στη διαδικασία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών. Το σύστημα ήταν κατακερματισμένο σε 90 ασφαλιστικούς φορείς, με διαφορετικούς και διάσπαρτους κανόνες δικαίου.

Η δημιουργία σταθερού νομικού πλαισίου για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και η ενοποίηση των διαδικασιών αναγκαστικής είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών, θα συμβάλουν σημαντικά στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, ενός προβλήματος που για χρόνια αποτελούσε πληγή του ελληνικού κράτους.

Στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) θα ενταχθούν, αρχικά, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ και, από τον Ιανουάριο του 2014, του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) και του ΟΓΑ.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και το Μητρώο Οφειλετών, που θα περιλαμβάνει το ύψος των οφειλών ανά οφειλέτη, την αιτία της οφειλής (για παράδειγμα από ασφαλιστικές εισφορές, κοινωνικούς πόρους, αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις), τη χρονική περίοδο στην οποία αυτές ανάγονται.