Με το πελατειακό κράτος τα βάζει ο Αντώνης Μανιτάκης ενώ τομές στην επιλογή των προϊσταμένων της διοίκησης, με καθοριστικό ρόλο ευθύνης στους γενικούς διευθυντές, προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

«Στόχος είναι να μη διοικεί πλέον ο υπουργός με τους συμβούλους του, αλλά να πέσει το τείχος που τον χωρίζει από τη διοίκηση» τονίζει ο υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News.

«Προσπαθούμε να αποδώσουμε καθοριστικό ρόλο στους γενικούς διευθυντές, μέσα από μια διαδικασία που θα δίνει βάρος στις διευθυντικές ικανότητες και όχι αποκλειστικά και ανελαστικά στα τυπικά προσόντα, στην αρχαιότητα και στην “επετηρίδα”.

Ο νόμος πρέπει να γίνει εφαλτήριο για την καλλιέργεια διαφορετικής κουλτούρας στην πράξη και μέσα στη διοικητική πρακτική», συνεχίζει ο υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Μανιτάκης προσθέτει ότι υπάρχει ανάγκη να ενισχυθεί η αίσθηση της πειθαρχικής ευθύνης στη δημόσια διοίκηση, αν και προσωπικά ο ίδιος παίρνει αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό «επίορκοι». «Πρέπει να πάψουν να στιγματίζονται χιλιάδες ικανοί και άξιοι υπάλληλοι εξαιτίας ελαχίστων που δεν τιμούν τη θέση τους», εξηγεί.

Ο Αντώνης Μανιτάκης χαρακτήρισε ως «υποθετικά» τα σενάρια που φέρνουν την κυβέρνηση μπροστά στη σκέψη να κλείσει έναν μεγάλο δημόσιο οργανισμό για να στείλει μηνύματα και να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις.

«Η κυβέρνηση έχει συνολικά αναλάβει την ευθύνη να κρίνει και να καταργήσει τελικά οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με πρωταρχικό κριτήριο τη σκοπιμότητα της ύπαρξης και διατήρησής τους, εάν είναι δηλαδή απαραίτητοι, εάν προσφέρουν ή όχι, στην κοινωνία και στους πολίτες», υπογραμμίζει.