Η θέση της χώρας στην ευρωζώνη αναμένεται να είναι η βασική διαφωνία και ένα από τα βασικά επίδικα του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η μειοψηφία του κόμματος αναμένεται να θέσει ζητήματα που αφορούν το θέμα του νομίσματος, αποχώρηση από το ευρώ, την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε., αλλά και το ζήτημα αντιμετώπισης του χρέους, ενώ θα επικαλεστεί και την τελευταία απόφαση του ΑΚΕΛ ότι «διαπραγμάτευση του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης εντός του ευρώ δεν είναι εφικτή».

Όλα δείχνουν ότι πολλά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαπερνάται από ρεύμα ευρωσκεπτικισμού, ενώ ασαφές παραμένει μέχρι στιγμής το ερώτημα πότε και πώς θα γίνει η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η μετατροπή σε ενιαίο κόμμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμούν, όπως αναφέρει το Έθνος, να σταματήσει η συζήτηση «ευρώ ή δραχμή», καθώς, όπως επισημαίνεται, «το θέμα δεν είναι το νόμισμα αλλά οι ασκούμενες πολιτικές».

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συνέδριο είναι και η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη διάλυση των συνιστωσών. Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μεταβατική διάταξη, ενώ χθες ο συντονιστής της Γραμματείας Δ. Βίτσας αποσαφήνισε ότι «στον νέο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρχουν ρεύματα, τάσεις, απόψεις, όχι όμως κάθετες δομές που λειτουργούν ως κόμμα μέσα στο κόμμα».