Την άποψη ότι η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων πρέπει να γίνει στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, διμερώς και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών, εξέφρασε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης επερώτησης 60 βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ο κ.Τσίπρας, αφού σημείωσε πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων αναδεικνύεται σήμερα σε συνθήκες κοινωνικού ολοκαυτώματος, ζήτησε τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και να δοθεί σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, εκτός της Χρυσής Αυγής, το πόρισμα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

«Η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν μπορεί να αφορά αξιόλογους κατά τα άλλα λειτουργούς του Δημοσίου αλλά τους ίδιους τους κυβερνώντες» σημείωσε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση για το θέμα.

Επιπλέον, ο κ.Τσίπρας εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του κ.Σαμαρά, τον οποίο κατηγόρησε ότι με το που εξελέγη έκανε δύο πράγματα: «να φέρει προς ψήφιση την υπόθεση του κουκουλώματος της Siemens και να μεταβεί στο Βερολίνο να συναντήσει την κ. Μέρκελ και να μην πει κουβέντα για αποζημιώσεις αλλά μόνο τη φράση ουδείς αναμάρτητος».

Σε παρέμβαση του πριν την ομιλία του κ.Τσίπρα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Γλέζος υποστήριξε ότι «ήρθε η στιγμή το κοινοβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει το χρέος του απέναντι στην ιστορία».