Προσωπική δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί ο κατώτατος μισθός αναλαμβάνει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στη Real News.

«Βεβαίως και δεσμεύομαι. Ακόμα και ο Όλι Ρεν το είπε» λέει ο κ. Σαμαράς. Αναφέρει πως το θέμα του λάθους του ΔΝΤ το έχει ήδη θέσει και έχει επιτύχει σημαντικά αποτελέσματα.

Ο πρωθυπουργός τονίζει χαρακτηριστικά ότι «εμείς τις διαπραγματεύσεις δεν τις κάνουμε δημόσια . Τις κάνουμε γνωστές από τα αποτελέσματά τους.Γιατί όταν τις εξαγγέλεις εκ των προτέρων, συνήθως τις καις…».

Επίσης ο κ. Σαμαράς επισημαίνει πως «αν η ύφεση που προκαλείται είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις , τότε δεν θα υπάρχουν για το λόγο αυτό περισσότερα μέτρα και αντιθέτως όταν εμείς ξεπερνάμε τους στόχους, να μας επιτρέπεται να δίνουμε ανακούφιση στον κόσμο. Φτάνει εμείς να τηρούμε τις δεσμεύσεις μας».

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του πρωθυπουργού:

Θα αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες πρωτοβουλίες και ποιες, μετά την δημόσια παραδοχή του ΔΝΤ περί λάθους;

Όπως γνωρίζετε, εγώ ο ίδιος είχα επισημάνει από τον Ιούλιο του 2012, ότι ο πολλαπλασιαστής ήταν στην πραγματικότητα υψηλότερος. Και ότι το αρχικό μνημόνιο υποεκτιμούσε την ύφεση που το ίδιο προκαλούσε. Ως οικονομολόγος, να σας πω ακόμη ότι το αρχικό μνημόνιο στόχευε στο συνολικό έλλειμμα και όχι στο διαρθρωτικό, όπως θα ηταν το σωστό. Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Μειώθηκε σημαντικά το χρέος μας, μειώθηκαν τα επιτόκια, μειώθηκε η πληρωμή τόκων και χρεωλυσίων για δέκα με δεκαπέντε χρόνια. Δόθηκε η επιμήκυνση. Επιστράφηκαν τα «υπερκέρδη» των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Πράγμα που μείωσε κι άλλο το χρέος. Και ύστερα, δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα επαναγοράς του ιδιωτικού χρέους, πράγμα που το μείωσε κι άλλο. Αυτά μέχρι πριν από λίγους μήνες θεωρούνταν αδιανόητα. Τώρα έχουν ήδη γίνει. Πώς νομίζετε ότι τα καταφέραμες Με διαπραγματεύσεις τα καταφέραμε. Και ανακτώντας της αξιοπιστία της χώρας, που είναι προϋπόθεση απαραίτητη για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση. Ένα από τα όπλα της διαπραγμάτευσης, είναι κει το γεγονός ότι επιβλήθηκε στην Ελλάδα ένας φαύλος κύκλος ύφεσης, ο οποίος έπρεπε να σπάσει. Το θέμα που μου ζητάτε να θέσω το έχοω ήδη θέσει και έχουμε πετύχει σημαντικά αποτελέσματα. […] Εκείνο που δεν αλλάζει και στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε είναι να κοπεί η δημόσια σπατάλη, να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές, να χτυπηθεί η γραφειοκρατία, να γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις. Αυτές είναι οι δεσμεύσεις μας.

Η Ελλάδα τι διεκδικεί από τους δανειστές της;

Η Ελλάδα εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της και μπορεί να ζητήσει αλλαγές σε όσα δεν λειτουργούν ή φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Κυρίως θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον κόσμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Είτε είναι οι υποχρεώσεις του στην εφορία, είτε οι υποχρεώσεις του στην τράπεζα. Όμως, άμεσος στόχος μας για εφέτος είναι να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και να αρχίσει η ανάκαμψη στο τέλος του χρόνου,, ώστε τον επόμενο χρόνο να υπάρχει μεγαλύτερη άνεση (και λιγότερη αγωνία) και για τα νοικοκυριά και για τα δημόσια οικονομικά. […]

Πολλοί επιμένουν ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει». Εσείς θα βλέπατε νέο κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές;

Αντίθετα από ό,τι ισχυρίζονται κάποιοι, αυτό το πρόγραμμα θα βγει. Για φέτος, για το 2013, τα χρήματα που υπολογίζεται ότι θα βγουν από την οικονομία λόγω λιτότητας είναι ίσα περίπου με αυτά που θα μπουν λόγω αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου. […] Το πρόγραμμα μπορεί να πιάσει τους στόχους του αυτή τη φορά. Μερικοί βέβαια, κάνουν ό,τι μπορούν για να μην συμβεί αυτό. Όταν κάθε μέρα έχουμε απεργίες, καταλήψεις δρόμων ή δημόσιων γραφείων, μπλοκάρει το κέντρο της πόλης ή οι εθνικοί δρόμοι και παραλύουν τα πάντα, τότε κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί «να βγει». Μερικοί επιδιώκουν ακριβώς αυτό. Αλλά δεν θα τους αφήσουμε. Το τι θα γίνει με τις γερμανικές εκλογές, δεν είναι της παρούσης. Εμείς εδώ κοιτάμε να πιάσουμε τους στόχους μας και να φέρουμε την ανάκαμψη της κοινωνίας πιο κοντά.

Κατά κοινή ομολογία, η κοινωνία στενάζει. Σκέφτεστε κάποια μέτρα ανακούφισης των χαμηλότερων στρωμάτων και των χαμηλοσυνταξιούχων;

Και όχι μόνο των χαμηλοσυνταξιούχων. Εδώ, με την ανεργία να πλησιάζει το 30%, βρισκόμαστε σε «πολεμικό συναγερμό». Πρέπει να προστατέψουμε θέσεις εργασίας, πρέπει να φέρουμε επενδύσεις για να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Και ό,τι εμποδίζει αυτόν τον «πόλεμο» με την ανεργία, είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά. Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ανακούφισης που με ρωτήσατε, αυτά για τα οποία έχουμε δεσμευθεί θα τα κάνουμε. Ανάμεσά τους και η επανόρθωση των αδικιών για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Αλλά και πολλά άλλα ακόμη, όπως η μείωση του ΦΠΑ, ειδικά στην εστίαση και η αποκατάσταση μίας σειράς αδικιών σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού. […] Γι’ αυτό παλεύω για να χτυπηθούν η φοροδιαφυγή και η σπατάλη, να έλθουν οι επενδύσεις να μειωθεί η ανεργία. Γιατί όσο πιο γρήγορα τα επιτύχουμε αυτά, τόσο πιο γρήγορα θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έγιναν και θα ανακουφίσουμε τον κόσμο που υποφέρει.

Δεσμεύεστε προσωπικά ότι ο κατώτατος μισθός δεν θα μειωθεί άλλο;

Το έχουμε πει! Ακόμη και ο Όλι Ρεν το είπε μόλις χθες. Βεβαίως και δεσμεύομαι.

Οι αγρότες επιμένουν. Γιατί δεν τους συναντάτε όπως ζητούν;

Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε σε αυτή τη φάση για τους αγρότες το κάναμε. Δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε κάτι παραπάνω. Και το ξέρουν. Δεν θέλω και δεν μπορώ να τους κοροϊδεύω. Αντίθετα, θέλω να τους βοηθήσω. Αλλά όχι με ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά με αληθινές ευκαιρίες. […] Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Αυτό το φαινόμενο που, δυστυχώς, ζήσαμε τις δύο τελευταίες δεκαετίες, ο καθένας δηλαδή που έχει πρόβλημα να πηγαίνει και να μπλοκάρει τους δρόμους και να τιμωρεί όλους τους υπόλοιπους για να «πιέσει» την κυβέρνηση, δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Κάποιοι μιλάνε για κοινωνικό αυτοματισμό, όμως αυτό είναι πολύ χειρότερο. Είναι κοινωνικός κανιβαλισμός! Η κοινωνία μόνη της τρώει τις σάρκες της! […] Αυτός ο κανιβαλισμός πρέπει να τελειώσει. Όλοι χάνουμε από αυτό. Και η χώρα βουλιάζει εξαιτίας του.

Απο τη μία περικοπές και από την άλλοι φόροι. Δεν έχει εξαντληθεί η φοροδοτική ικανότητα των ελλήνων πολιτών, ακόμη και της μεσαίας τάξης;

Ιδίως της μεσαίας τάξης. Αλλά και των χαμηλότερων στρωμάτων. Γι’ αυτό και φιλοδοξία μας παραμένει, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μειώσουμε τις φορολογικές επιβαρύνσεις. Η καλύτερη φορολογία είναι να παίρνεις λίγα από πολλούς και να συμμετέχουν όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Μέχρι τώρα, στην Ελλάδα, όποιος μπορούσε να ξεφύγει ξέφευγε και τα βάρη τα πλήρωναν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι ή τα καλύπταμε με δανεικά. Αυτό τελείωσε!

Το γραφείο σας στη ΝΔ έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Φοβάστε νέα κλιμάκωση;

Η Δημοκρατία δεν υποκύπτει στην τρομοκρατία. Η δημοκρατία στηρίζεται στην ελευθερία και τη θωρακίζει. Η τρομοκρατία επιβάλλει τον φόβο. Και ο φόβος είναι ο εχθρός της ελευθερίας. Από τη στιγμή που επικρατεί φόβος στην κοινωνία, ουσιαστικά καταλύεται το πολίτευμα. Άλλωστε δείξαμε ότι έχουμε και την αποφασιστικότητα και τις επιχειρησιακές δυνατότητες να τους πιάνουμε.

Η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα;

Για να σας πω την αλήθεια, είχα καλή γνώμη. Όμως κάνει ό,τι μπορεί για να μου τη διαψεύσει. Κυρίως με την ευκολία με την οποία υποκύπτει στον πειρασμό της καταδημαγώγησης και της προσωπικής εμπάθειας. Και καλά η δημαγωγία, πες ότι είναι μία «παιδική ασθένεια» αυτού του είδους της Αριστεράς. Αλλά η εμπάθεια, ιδίως από έναν νέο πολιτικό, ξενίζει. Και είναι ασυγχώρητη. Μιμείται εύκολα τις χειρότερες πολιτικές συνήθειες του παρελθόντος. Και ας είναι νέος. Βιάστηκε να γεράσει!