Ικανοποίηση εκφράζουν στο ΠΑΣΟΚ για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αλλά όχι και για την έκθεση του ΔΝΤ, για την οποία εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, καθώς το Ταμείο ασχολείται με εσωτερικά πολιτικά θέματα της χώρας.

Σύμφωνα με «άτυπη ενημέρωση» κύκλων της Ιπποκράτους «η έκθεση του ΔΝΤ περιλαμβάνει αξιολογήσεις για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα που ισοδυναμούν με ανάμειξη στην πολιτική ζωή της χώρας». Και προστίθεται ότι «οι επιλογές των Ελλήνων πολιτών αφορά τους ίδιους και μόνον αυτούς».

Επισημαίνεται επίσης ότι «η άποψη που περιλαμβάνεται στην έκθεση ότι σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων στέλνει το λάθος μήνυμα. Οι πολίτες έχουν ήδη δεχθεί τεράστιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις σε ένα σχετικό μικρό χρονικό διάστημα και δεν υπάρχει κανένα πλέον περιθώριο».

Οι ίδιοι κύκλοι της Ιπποκράτους τονίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που «θα αποτρέψουν οριστικά το ενδεχόμενο νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις», όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΔΝΤ. Ειδικότερα αναφέρεται ότι: «Η κυβέρνηση οφείλει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση των πολιτικών που θα αποτρέψουν την εκδήλωση δημοσιονομικών αποκλίσεων. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα., καθώς και στην άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στο κράτος και τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς. Επίσης είναι άμεση η ανάγκη της επιτάχυνσης – υλοποίησης του ΕΣΠΑ, και της δημιουργίας θετικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα που θα οδηγήσει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Σχετικά με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο εκφράζεται ικανοποίηση για τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων και την ΟΤΟΕ. Και τονίζεται ότι με αυτή «υλοποιούνται τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τις συναντήσεις των Προέδρων των κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με αιχμές την διασφάλιση λειτουργίας του ΤΤ (ως νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και την διατήρηση των θέσεων εργασίας σε αυτό».

Υπογραμμίζεται «η υπεύθυνη στάση των εργαζομένων στο ΤΤ, οι οποίοι δέχθηκαν ακόμη και μειώσεις στο εισόδημα τους προκειμένου να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και η προοπτική της επιχείρησης».

Η Ιπποκράτους υπενθυμίζει ότι «ο Ευάγγελος Βενιζέλος όπως είχε τονίσει σε επανειλημμένες δηλώσεις του μετά από συναντήσεις με τους εργαζόμενους του ΤΤ, ανέλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες προς την κυβέρνηση και κατά τις συναντήσεις των τριών αρχηγών».