Έως τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, αφού έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί το απαιτούμενο «πράσινο φως» και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, τονίζοντας ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα δοθεί «μια σημαντική ανάσα σε εκείνους που πραγματικά την έχουν ανάγκη».

Επίσης, ο κ. Σκορδάς γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η ρύθμιση που αναστέλλει τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με το ίδιο, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι έτοιμο, έχει λάβει την έγκριση των ενώσεων καταναλωτών, της ένωσης τραπεζών και των άλλων εμπλεκόμενων κοινωνικών εταίρων, ενώ, όπως ξεκαθάρισε, στις διατάξεις που περιλαμβάνει δεν προβλέπεται «κούρεμα» χρεών ή σεισάχθεια, καθώς έτσι θα ανατρεπόταν το σχέδιο αποκατάστασης της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

Στις σχετικές ρυθμίσεις θα μπορούν να υπαχθούν μισθωτοί, εργαζόμενοι με εξαρτημένη σχέση εργασίας με δελτίο παροχής υπηρεσιών και συνταξιούχοι που έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ, που έχουν υποστεί από την 1η Ιανουαρίου 2010 μείωση των εισοδημάτων τους κατά 35%.

Επίσης θα υπάγονται οι άνεργοι, ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες.

Οπως έχει ήδη γίνει γνωστό το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι για 4 χρόνια οι δανειολήπτες θα πληρώνουν μόνο τους τόκους των δανείων ενώ η δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 30% των εισοδημάτων τους.

Ωστόσο εάν το ποσό της τοκοπληρωμής υπερβαίνει το 30% του φορολογητέου εισοδήματος, η μηνιαία καταβολή θα περιορίζεται στο ύψος του 30%.

Επιπροσθέτως, ο κ. Σκορδάς σημείωσε ότι βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 51% των απαιτήσεων της οφειλής (όχι η πλήρης ομοφωνία, 100% που απαιτείτο μέχρι σήμερα).

Επίσης θα προβλέπεται ρύθμιση για καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας.