Για «μεθοδεύσεις και παραχωρήσεις βασικών δημόσιων λειτουργιών σε ιδιώτες, με αναχρονιστικές διοικητικές ρυθμίσεις, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και αξίας» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας που δόθηκε σήμερα για δημόσια διαβούλευση, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό και αντεργατικό».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου “Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις” αποκαλύπτει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, τις αντεργατικές προθέσεις της κυβέρνησης και τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εφοπλιστές και την τρόικα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει, επίσης, ότι «η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων για τα κατώτερα πληρώματα, οδηγεί σε τριτοκοσμικές αποδοχές και συνθήκες εργασίας στους έλληνες ναυτικούς και συνιστά οπισθοδρόμηση, που θα αποτελέσει οδηγό για επέκταση σε όλες τις κατηγορίες των πληρωμάτων, αλλά και στην ακτοπλοΐα».

Προσθέτει ακόμη ότι «η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για καθορισμό εισφορών με κοινή υπουργική απόφαση, θα μειώσει περισσότερο τις εισροές από εισφορές και ταυτόχρονα, θα μειώσει τις συντάξεις των ναυτικών, ενώ υπογραμμίζει ότι οι προβλέψεις για συγχώνευση των Λιμενικών Ταμείων και μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες καθώς και η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Πλοηγικών Υπηρεσιών, θα αποτελέσει βήμα για πλήρη ιδιωτικοποίησή τους στο μέλλον».

«Σήμερα η χώρα μας έχει ανάγκη από μία σύγχρονη ναυτιλιακή και λιμενική πολιτική, που θα απαντά στις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες και όχι μία πολιτική και μία λειτουργία υπουργείου, που θα διαμορφώνεται με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των εφοπλιστικών συμφερόντων, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα οργάνωσης, αλλά και το πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων στο Εθνικό Λιμενικό Σύστημα, δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα για διαβούλευση και αναρτήθηκε στο opengov.