Μπορεί οι Ευρωπαίοι, με κύριο υπεύθυνο το Βερολίνο, να χρονοτριβούν χαρακτηριστικά τα τελευταία δυόμισι χρόνια, σε ό,τι αφορά την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα, με αποτέλεσμα οι αγορές να τιμωρούν διαρκώς την ευρωζώνη -με πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Γαλλίας -, φαίνεται όμως πως υπάρχουν και κάποιοι εντός της ζώνης του ευρώ, που επιδιώκουν να επισπεύσουν τις εξελίξεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει επεξεργαστεί και θα καταθέσει πρόταση, ώστε στην αποψινή συνάντηση οι «17» και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να καταλήξουν σε κατ΄ αρχήν συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα της διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε περίπτωση, που ληφθεί τελικά απόφαση, οι υπουργοί Οικονομικών θα επιστρέψουν στις χώρες τους, έχοντας στη διάθεσή τους μια εβδομάδα για να εγκριθεί αυτή από τα κοινοβούλιά τους και στη συνέχεια, να υπάρξει και το τυπικό «ΟΚ» σε τηλεδιάσκεψη.

Στη συνέχεια, η ελληνική πλευρά θα είναι υποχρεωμένη να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο – ως είθισται – με τις υποχρεώσεις της για την επόμενη τετραετία, ώστε δέκα μέρες μετά να μπουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία, δηλαδή στο λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, με αυστηρή εποπτεία.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το τι θα γίνει με τη διατηρησιμότητα του ελληνικού χρέους και με τις παραδοχές για αυτό – κατά συνέπεια και για τη λύση.

Ρόλο-κλειδί σε αυτή την ιστορία θα παίξει η στάση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία φαίνεται να έχει αποδεχθεί τη μεσοβέζικη λύση, δηλαδή, να βάλει νερό στο κρασί της σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος το 2020, ώστε το θέμα να συζητηθεί ξανά μετά τις γερμανικές εκλογές.

Σε αυτό το πλαίσιο, προκρίνεται η πρόταση Σόιμπλε, η οποία προβλέπει μείωση των επιτοκίων των δανείων, που έχει λάβει η χώρα μας, και επιστροφή των κερδών, που έχουν αποκομίσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι χώρες της Ευρωζώνης, χωρίς κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα.