«Ζούμε μια έκτακτη κατάσταση χωρίς προηγούμενο» είπε στη Βουλή ο Γ.
Παπανδρέου, για την αντιμετώπιση της οποίας, όπως είπε, απαιτείται συστράτευση.
Εξήγγειλε περαιτέρω μέτρα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακόμη και μείωση των φορολογικών συντελεστών, όταν επιτευχθούν πιο σταθερά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως πληρώνουμε «το τίμημα εγκληματικών σφαλμάτων και παραλείψεων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Αλλά δίνουμε τη μάχη της ανασύνταξης και της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα και κάλεσε κόμματα και κοινωνικούς εταίρους να συμβάλουν καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις για την απλοποίηση και την απελευθέρωση των δυνάμεων της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης διερωτήθηκε, αφού ο πρωθυπουργός κάνει σωστές διαπιστώσεις, γιατί η πολιτεία δεν εφάρμοσε το νόμο όποτε χρειάστηκε στα λιμάνια. Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε ότι η κατάσταση στην αγορά είναι κρίσιμη με 65.000 μαγαζιά να έχουν βάλει ήδη λουκέτο, ενώ κεντρικοί εμπορικοί δρόμοι της Αθήνας «δείχνουν νεκροταφείο».

Ανταπαντώντας ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη πολλά προγράμματα υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για παροχή χαμηλότοκων δανείων, εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων, αύξηση της ρευστότητας, και με το ευνοϊκό κλίμα από την νομοθέτηση του «Καλλικράτη».