Περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης για απόλυση και συρρίκνωση των τριετιών στο τραπέζι από τους εκπροσώπους των δανειστών μας.

Νέες δραστικές παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις με αιχμή το ύψος των αποζημιώσεων, το χρόνο προειδοποίησης για απόλυση και τις μισθολογικές ωριμάνσεις συζητά η τρόικα με το υπουργείο εργασίας σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έθεσαν τα εξής θέματα:

-Τη μείωση των χρημάτων της αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης,

-Τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης για την καταβολή της μισής αποζημίωσης (από 6 στους 4 ακόμη και στον 1 μήνα)

-Τη δραστική αλλαγή της διάταξης για πληρωμή της μισής αποζημίωσης, όταν κάποιος εργαζόμενος συνταξιοδοτείται.

Το βασικό επιχείρημα της τρόικας είναι πως οι απολύσεις στην Ελλάδα κοστίζουν στους εργοδότες πολλά περισσότερα σε σχέση με το μέσο κόστος την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γεγονός πάντως είναι πως οι σαρωτικές μειώσεις που έχουν επέλθει στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα έχουν ούτως ή άλλως ελαφρύνει το κόστος της αποζημίωσης, ενώ στο υπουργείο Εργασίας δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι αν εφαρμοστούν όλα αυτά τότε καταρρέει το τελευταίο ανάχωμα ενάντια στις μαζικές απολύσεις με αποτέλεσμα την περαιτέρω εκτόξευση της ανεργίας στη χώρα μας.

Πέραν του θέματος του κόστους των απολύσεων, στο τραπέζι έχει πέσει και η χρονοωρίμανση, δηλαδή οι αυξήσεις που φέρνουν στους μισθούς των εργαζομένων οι τριετίες. Εάν καταργηθούν αυτές ή περιοριστούν, τότε όσοι έχουν πάνω από 15 χρόνια προϋπηρεσίας θα δουν τις μισθολογικές αποδοχές τους να μειώνονται σε δραματικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του κατώτατου μισθού, παραμένει το αίτημα της τρόικας να αναπροσαρμοστεί ο τρόπος υπολογισμού του με παρέμβαση και της κυβέρνησης.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.