Η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ εκτίμησε ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σε συνέντευξή της προς την εφημερίδα Rheinische Post του Ντίσελντορφ, η αυστριακή υπουργός τονίζει ότι «η Ελλάδα εργάζεται σκληρά» για τη βελτίωση της κατάστασής της.

«Είναι σαφές ότι έχει τη βούληση», λέει χαρακτηριστικά η Μαρία Φέκτερ, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι η επιστροφή της χώρας στο δρόμο της δημοσιονομικής τάξης και της σταθερής οικονομίας.

«Οι πρώτες ενδείξεις προόδου σημειώνονται ήδη και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στο πεδίο των εξαγωγών εξαιτίας της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας», επισημαίνει η συντηρητική υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι «όσο η Ελλάδα επιμένει σε αυτόν τον δρόμο θα έχει το δικαίωμα να γίνεται δέκτης της αλληλεγγύης των χωρών της ευρωζώνης».

Η Μαρία Φέκτερ απορρίπτει για ακόμη μία φορά το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν θα έλυνε το πρόβλημα αλλά, αντίθετα, θα το επιδείνωνε», τονίζει, καθώς σε αυτή την περίπτωση η χώρα θα χρειαζόταν για περισσότερο χρονικό διάστημα την βοήθεια των Ευρωπαίων εταίρων της.

«Γεγονός είναι ότι η έξοδος της Ελλάδας θα ήταν ασύγκριτα ακριβότερη από τον δρόμο που διανύουμε τώρα», τόνισε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών.

Όπως εκτιμά η Deutsche Welle, οι επισημάνσεις της Μαρίας Φέκτερ αλλά και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν ότι στην Ευρώπη αναζητείται πολιτική λύση για το ελληνικό πρόβλημα με στόχο της διατήρηση της Ελλάδας στην ζώνη του κοινού νομίσματος.

Με δεδομένο ότι η Αθήνα δεν έχει εκπληρώσει ούτε κατά προσέγγιση τα συμφωνημένα στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, αναλυτές εκτιμούν ότι η έκθεση της Τρόικας θα διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνει τα χέρια των ηγετών της ευρωζώνης προκειμένου αυτοί να δώσουν στις 19 Οκτωβρίου το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.

Σε σχόλιο του στην online έκδοση του Der Spiegel o Κρίστιαν Ρίκενς επιρρίπτει στους Ευρωπαίους ηγέτες και κυρίως στην καγκελάριο Μέρκελ ότι κρύβονται πίσω από την έκθεση της Τρόικα για να μην παραδεχθούν την αλήθεια στην κοινή γνώμη. «Επειδή όμως θα πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων δεν μπορεί, υποτίθεται, να αποφασιστεί τίποτα. Η τελική, απόφαση για το αν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ θα ληφθεί στην Καγκελαρία. Αυτός που θα τη λάβει δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από καμία τρόικα», παρατηρεί ο Κρίστιαν Ρίκενς.