Οριζόντιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει το πακέτο περικοπών δαπανών της διετίας 2013 -2014 που παρουσιάζει αυτή την ώρα στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας.

Το σχέδιο που συνδυάζει προτάσεις του ΔΝΤ, του ΚΕΠΕ και των υπουργείων βάζει ψαλίδι σε συντάξεις, επιδόματα, φοροαπαλλαγές και αλλάζει τη μορφή του κράτους πρόνοιας όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται περικοπές δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ που θα προέλθουν από συντάξεις, επιδόματα και άλλες κοινωνικές παροχές. Πρόκειται για μέτρα του υπουργείου Εργασίας, που θα έχει και τη μεγαλύτερη συμετοχή στο πακέτο, στο οποίο περικοπές ύψους 2 δισ. ευρώ θα αφορούν τις συντάξεις και 3 δισ. ευρώ τα επιδόματα.

Χαρακτηριστικά στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσια Δημοσιονομικής Στρατηγικής περιλαμβάνονται :

-Η επιβολή πλαφόν ανώτατης σύνταξης μεταξύ 2.000 και 2.200 ευρώ.

-Περικοπές 5% σε όλες τις κύριες συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ.

-Μειώσεις 10% σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ.

-Πάγωμα των μισθολογικών ωριμάνσεων και αναδρομική επέκταση του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ.

-Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της δημόσιας διοίκησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Κατάργηση κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και χορήγηση τους με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

-Χρηματική ποινή υπερβάλλουσας χρήσης σε όσους ασφαλισμένους ξεπερνούν ένα όριο στις δαπάνες υγείας.

Πάντως, τίποτα δεν θα ισχύσει εάν πρώτα δεν εγκριθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που μετέχουν στην Κυβέρνηση συνεργασίας και οι οποίοι θα ενημερωθούν αργά το μεσημέρι για τις προτεινόμενες περικοπές.