Από τις 3 μέχρι της 10 Σεπτεμβρίου θα οριστούν οι νέες αρχές του κοινωνικού κράτους, η αναπτυξιακή πολιτική, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για τους μεγάλους δήμους και τις περιφέρειες και η χώρα θα αποκτήσει νέο μοντέλο κεντρικής διοίκησης και, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, νέα… κυβέρνηση!

Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο, θα συνεχιστούν στη δομή και τη σύνθεση της κυβέρνησης και θα ολοκληρωθούν με την υπαγωγή όλων των δημοσίων υπαλλήλων σε μία ενιαία διοικητική αρχή σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της κρατικής μηχανής. Το «πακέτο» που έχει ετοιμάσει ο Γ. Παπανδρέου περιλαμβάνει τα εξής:

Δημιουργία υπουργείου για την υποστήριξη της δραστηριότητάς του και τον συντονισμό της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του την εισήγηση των ξένων ειδικών για τη λειτουργία της κυβέρνησης. Προτείνουν υπουργείο Συντονισμού (Προεδρίας της Κυβερνήσεως, Κεντρικής Διοίκησης ή Επικρατείας είναι μερικά από τα ονόματα που παίζουν), ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, κυβερνητική επιτροπή και κύκλους πολιτικής και αλλαγή του μοντέλου διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι πιθανό και οι αρμοδιότητες για την επικοινωνιακή πολιτική, για την οποία ακούγεται ότι θα αναλάβει ρόλο ο Π. Γερουλάνος, να βρίσκονται υπό την αιγίδα του νέου υπουργείου.
Αναδιάταξη και ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, με καλύτερη επιτελική διάρθρωση, οργάνωση του έργου των συμβούλων του πρωθυπουργού και νέες μορφές ενίσχυσης του κυβερνητικού έργου. Αναβαθμισμένο ρόλο στο νέο πρωθυπουργικό γραφείο αναμένεται να έχει η Ρ. Βάρτζελη.

Σαρωτικό ανασχηματισμό με κλειδί την ανάπτυξη. Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι το πραγματικό πρόβλημα της χώρας πλέον είναι η ύφεση και η κυβέρνηση οφείλει κάτι να κάνει γι’ αυτό. Η Λ. Κατσέλη έχει ετοιμάσει τον αναπτυξιακό νόμο, αλλά είναι πολλοί οι συνάδελφοί της και οι παράγοντες της αγοράς που θεωρούν σίγουρη την αντικατάστασή της.

Οι πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα πως οι αποφάσεις του πρωθυπουργού θα περιλαμβάνουν καλά νέα για τον Γ. Ραγκούση, τον Χ. Παμπούκη, τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Ο πρώτος και ο δεύτερος ακούγονται για το υπουργείο Συντονισμού, αν και η υπουργός Επικρατείας βλέπει συχνά το όνομά του δίπλα στη θέση του υπουργού Εξωτερικών ή υπουργού Επενδύσεων. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης θεωρείται το απόλυτο φαβορί για τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης, καθώς το Οικονομίας θα αφομοιωθεί από το Οικονομικών, μετατρέποντας τον Γ. Παπακωνσταντίνου σε «τσάρο» της οικονομίας. Οι δύο τελευταίοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποδώσουν τα μέτρα περικοπών και ανάπτυξης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ