Με σοβαρά προβλήματα τεχνικής φύσης αναμένεται να διεξαχθούν οι εκλογές που προκηρύσσονται σήμερα, καθώς η αισθητά μειωμένη δαπάνη για αποζημιώσεις δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικαστικών αντιπροσώπων οδηγεί στην απροθυμία τους να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Σημειώνεται πως το 2009 για τις εθνικές εκλογές δαπανήθηκαν 130 εκατ. ευρώ περίπου ποσό που φέτος μειώνεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Έτσι, το εκλογικό επίδομα που θα λάβουν περισσότεροι από 70.000 δικαστικοί, δικηγόροι, αστυνομικοί, λιμενικοί και υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης και το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν προϊόν συμφωνίας μεταξύ ΑΔΕΔΥ και αρμοδίων υπουργείων περιορίζεται σε χαμηλά επίπεδα.

Ειδικότερα, το εκλογικό επίδομα στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν 800 ευρώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 μειώθηκε κατά 25% στα 600 ευρώ και στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι στα 500 ευρώ (μεικτά).

Μάλιστα, δικαστικοί λειτουργοί πρώτου βαθμού και οι δικαστικοί υπάλληλοι με βαθμό Α’ και Β’ θα κληθούν να εκτελέσουν καθήκοντα δικαστικού αντιπροσώπου ανήμερα των βουλευτικών εκλογών, αλλά και καθήκοντα εκλογικού συνεργείου μετά τις εκλογές με μοναδική αποζημίωση και για τις δύο διαδικασίες 500 ευρώ μεικτά.