«Η Κύπρος και η Ελλάδα είναι στο ίδιο χαράκωμα» τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη εργασίας στη Λευκωσία.

Ο κ. Δόλλης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, επισήμανε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν τους ίδιους σκοπούς και οδηγούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Ο υφυπουργός έκανε αναφορά στην ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυπριακή προεδρία «πρέπει να αφήσει εποχή». «Και γι΄ αυτό», είπε, «οι δύο κυβερνήσεις θα συνεργαστούν στενά».

«Ήταν, για μια ακόμα φορά, μια εποικοδομητική συζήτηση, σε πολύ φιλικό κλίμα μεταξύ προσώπων που γνωρίζονται για πολλά χρόνια», κατέληξε ο κ. Δόλλης.

Στη συνέχεια ο κ. Δόλλης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, μια πολύ χρήσιμη, όπως τη χαρακτήρισαν από κοινού, ανταλλαγή απόψεων για την πορεία του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση τους, που έγινε στο Κοινοβούλιο της Κύπρου, ο κ. Δόλλης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική και για τις συνομιλίες που είχε εκεί, όπως και για τη συζήτηση στο τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας υφυπουργός χαρακτήρισε την επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, ‘«μια μεγάλη στιγμή για την Κύπρο, μια μεγάλη στιγμή για τον ελληνισμό»’.

Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, ώστε η προεδρία της «να αφήσει ένα ξεχωριστό στίγμα». Επίσης δήλωσε ότι, η Ελλάδα θα στηρίξει όλες τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης και της κυπριακής Βουλής για να «προχωρήσουμε», όπως σημείωσε, «μπροστά έχοντας υπόψη και τις εξελίξεις στην περιοχή αλλά επίσης και στα Ηνωμένα Έθνη».

Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Δόλλη ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται ουσιαστικά σε στασιμότητα και τέλμα, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας και ότι οι προϋποθέσεις για να συγκληθεί μια διεθνής διάσκεψη είναι ανύπαρκτες δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.