Νέα τροπή λαμβάνει το επεισόδιο με το 1 εκατ. δολάρια του Ισ. Κούβελου. Ο σύζυγος της Ντόρας Μπακογιάννη, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών δεν δήλωσε το ποσό και την κίνηση στο πόθεν έσχες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την επιτροπή ελέγχου πόθεν έσχες της Βουλής, κληθείς ο κ. Κούβελος να απαντήσει για την «παράληψη», είπε ότι έγινε λάθος εκ παραδρομής και συμπλήρωσε ότι στο συγκεκριμένο λογαριασμό που διατηρείται σε τράπεζα του Λονδίνου είναι συνδικαιούχος ο γιος του.

Η Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής για τα πόθεν έσχες των πολιτικών προσώπων, μετά την εξέταση του πορίσματος το οποίο παρέλαβε από τους τέσσερις ορκωτούς ελεγκτές, οι οποίοι είχαν ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς του κ. Κούβελου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τίθεται ζήτημα παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» για ανακριβή δήλωση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Βαγγέλη Αργύρη, «από τον διενεργηθέντα έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης οικονομικού έτους 2011 για την χρήση του 2010 δεν προκύπτει – λαμβάνοντας υπόψη τα υπόλοιπα των τραπεζικών λογαριασμών του κ. Κουβέλου- επαύξηση της περιουσιακής του κατάστασης που να μην δικαιολογείται».

Ωστόσο, όπως είπε, από τον έλεγχο προέκυψε ότι στη δήλωση που υπεβλήθη στις 30/6/2011 δεν αναφέρθηκε ο τραπεζικός λογαριασμός του κ. Κούβελου, που τηρείται σε λίρες Αγγλίας και σε δολάρια των ΗΠΑ και σύμφωνα με τον έλεγχο των ορκωτών ελεγκτών στις 4/3/2011 κατατέθηκε το ποσό τους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Όπως ανέφερε ο κ. Αργύρης όταν ο κ. Κούβελος κλήθηκε να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις για το ένα εκατομμύριο δολάρια, με επιστολή του προς την Επιτροπή Οικονομικού της Βουλής, δηλώνει ότι «εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε στη δήλωση μου στο 2011 καθότι η διακίνηση του ποσού έγινε από ρευστοποίηση μετοχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για την συμμετοχή μου στην αγορά ποσοστού σε υπό ναυπήγηση πλοίο».

Σημειώνεται ότι από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι στις 4/3/2011 δίνεται εντολή από την Ελλάδα στην Αμερική να ρευστοποιηθούν μετοχές και να γίνει μεταφορά ενός ποσού ύψους 1.148.000 δολαρίων, στον λογαριασμό που διατηρεί ο κ. Κούβελος στο Λονδίνο, και από τον οποίο συντηρείται και ο υιός του.

Στον συγκεκριμένο λογαριασμό, που έχει καταθέσεις ύψους 12.325 λιρών Αγγλίας, παραμένει κατατεθειμένο ως εγγύηση για την αγορά πλοίου, όπως εξήγησε ο κ. Κούβελος, και το συγκεκριμένο ποσό, για το οποίο ο πρόεδρος της «Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος» Παναγιώτης Νικολούδης είχε αναφέρει ότι υπήρχαν υπόνοιες για τον τρόπο μεταφοράς του από την Αμερική στο Λονδίνο.

«Η επιτροπή αφού έλαβε υπόψη της τις εξηγήσεις του κ. Κούβελου, κρίνει ότι ανακύπτει ζήτημα εφαρμογής του άρθρου 3 παρ. 3 και 4 του νόμου 3213/2003», τόνισε ο κ. Αργύρης.

Μετά την διαπίστωση για ανακρίβεια, που επιβεβαιώνεται και από τον έλεγχο και από την επιστολή του κ. Κούβελου προς την Επιτροπή «πόθεν έσχες» της Βουλής, θα διαβιβαστεί έκθεση, μαζί με την δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης, στον εισαγγελέα εφετών προκειμένου να επιληφθεί της υπόθεσης.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η συγκεκριμένη υπόθεση του κ. Κούβελου δεν θα διαβιβαστεί στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου καθώς δεν επιβεβαιώνεται αδικαιολόγητη επαύξηση της περιουσιακής του κατάστασης.