«Ρύθμιση σκάνδαλο», με την οποία θα χαριστούν στην ουσία τα κεφάλαια των δανείων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που χρωστούν σήμερα 230 εκ. ευρώ, προετοιμάζει με εισήγηση των δύο κομμάτων η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Παπαδήμου, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Τομέα Οικονομίας και Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμμαχίας Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Ο κ. Σκυλακάκης επικαλείται ανακοινώσεις του υπ. Εσωτερικών κ. Γιαννίτση και πρόταση στην οποία αναφέρει: «Για τα ήδη συναφθέντα δάνεια να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ Κομμάτων, Υπουργείου Οικονομικών και Τραπεζών που έχουν δανείσει κόμματα. Το 60% των εκάστοτε επιχορηγήσεων θα παρακρατείται και θα καταβάλλεται από το δημόσιο στις τράπεζες μέχρι την πλήρη αποπληρωμή του υπολοίπου του δανείου.»

Ενώ σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι με τις άλλες προτάσεις του υπουργείου η κρατική χρηματοδότηση θα ανέρχεται περίπου σε 40 εκ. ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά, σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης: «Με τα πλέον ευνοϊκά στοιχεία των δημοσκοπήσεων τα δύο κόμματα θα λάβουν στις επόμενες εκλογές μεταξύ 40% και 50%. Θα τους αναλογούν δηλαδή 16 με 20 εκ. ευρώ αθροιστικά. Το 60% που προτείνεται ότι θα πηγαίνει στις τράπεζες από το ποσό αυτό αναλογεί σε 10-12 εκ. ευρώ. Σήμερα τα χρέη των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 230 εκ. ευρώ. Με 6% επιτόκιο (επιτόκιο όνειρο για τις περισσότερες φερέγγυες και αξιόπιστες ελληνικές εταιρίες και μικρότερο από αυτό που ήδη πληρώνουν τα κόμματα που δεν έχουν αντίστοιχη φερεγγυότητα), οι τόκοι μόνον θα ξεπερνούσαν το έσοδο των τραπεζών από τη ρύθμιση αυτή. Συνεπώς το κεφάλαιο θα έμενε αιωνίως απλήρωτο. Στην πράξη, αν η ρύθμιση αυτή περάσει, τα 230 εκ. θα γίνουν δανεικά και αγύριστα. Ποιος θα τα πληρώσει;», διερωτάται.

«Οι Έλληνες φορολογούμενοι με ευρωπαϊκά χρήματα, αφού πάνω από 200 εκ. δάνεια αφορούν την Αγροτική, που είναι μια κρατική τράπεζα την οποία θα κληθούν σύντομα να ανακεφαλαιοποιήσουν οι ευρωπαίοι δανειστές με δάνεια που θα δώσουν στο ελληνικό κράτος, δηλαδή στον Έλληνα φορολογούμενο. Επιπροσθέτως θα κληθούν να πληρώσουν και οι όποιοι ιδιώτες μέτοχοι των εμπλεκομένων τραπεζών, των οποίων τα χρήματα επίσης θα υφαρπαγούν με τη ρύθμιση αυτή, κάτι που συνεπάγεται και βαρύτατες νομικές ευθύνες όποιας διοίκησης τράπεζας συμφωνήσει με μια τέτοια ρύθμιση. Πρόκειται για πρόταση πρωτοφανή, που παραβιάζει κάθε έννοια ισότητας και δημοκρατικής νομιμότητας έναντι των κομμάτων που δεν προσέφυγαν σε δανεισμό.

Τα κόμματα που δανείστηκαν –και τα οποία ήδη απολάμβαναν πλουσιοπάροχες με βάση τα ευρωπαϊκά κριτήρια κρατικές επιχορηγήσεις- χρησιμοποίησαν τα επιπλέον 250 εκ., τα οποία δανείστηκαν με κριτήρια που ήδη ερευνώνται από τη δικαιοσύνη, για να κερδίσουν περισσότερες ψήφους από αυτές των υπολοίπων πολιτικών φορέων. Τώρα με τις επιπλέον ψήφους που αντιδημοκρατικά απέσπασαν θα ψηφίσουν τα ίδια στη Βουλή για να τους χαριστούν στην ουσία τα περισσότερα από τα χρήματα αυτά. Πρόκειται για εξοργιστικό σκάνδαλο, αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό, που εκτός όλων των άλλων θα κληθεί να πληρώσει και τα χρέη των κομμάτων που τον έφεραν εδώ», καταλήγει ο κ. Σκυλακάκης.