Προς αναβολή φαίνεται πως οδεύει η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Eurogroup καθώς η ευρωζώνη εμφανίζεται να ζητεί ακόμα περισσότερες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Το ζήτημα της χώρας μας αναμένεται να μεταφερθεί στη συνεδρίαση του τακτικού Eurogroup τη Δευτέρα, εξέλιξη που πάει πίσω και τη δανειακή και το PSI.
Οι δανειστές ζητούν εκτός από τις οικονομικές και πολιτικές δεσμεύσεις. Ζητούν έγγραφες διαβεβαιώσεις από τους κ. Σαμαρά και Παπανδρέου με την ΝΔ να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

Όπως σημειώνει ανώτατο στέλεχος της ΝΔ «η ΝΔ μάτωσε για να περάσει το νέο μνημόνιο, δεσμευτήκαμε με πράξεις κι όχι με λόγια. Η στάση των Ευρωπαίων είναι πλέον προκλητική». Και δεν είναι μόνο αυτό. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δανειστές είναι έτοιμοι να βάλουν θέμα μη εκλογών ή τουλάχιστον εκλογών σε απώτερο χρόνο κάτι που όχι μόνο είναι ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας αλλά και ευθεία κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών στην ευρωζώνη. Από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει ανησυχία μήπως οι εταίροι θέσουν και θέμα αποδυνάμωσης των δύο μεγάλων κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική αφού είναι φανερό ότι η ευρωζώνη δεν ξέρει τι θέλει και τι ζητά. Είναι προφανώς σε μεγαλύτερη σύγχυση κι από αυτό το ελληνικό πολιτικό σύστημα…

Χαρακτηριστικές πάντως των απαιτήσεων και του κλίματος είναι οι δηλώσεις Σόιμπλε ο οποίος δήλωσε ότι η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ελλάδα και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις βουλευτικές εκλογές.

Υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει τα πάντα για προχωρήσει η Ελλάδα: «Στέλνουμε βοήθεια και ειδικούς για να βοηθήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αλλά θα πρέπει να το θέλει και η ίδια», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν κάποιοι που εκλαμβάνουν τη βοήθεια ως κηδεμονία, αλλά εμείς ό,τι κάνουμε, το κάνουμε μόνο για να βοηθήσουμε».

Σε ερώτηση σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στο παράδειγμα της Ιταλίας. Όπως είπε, οι Ιταλοί αποφάσισαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να βάλουν γύρω από τον Μάριο Μόντι μια ομάδα ειδικών. «Η Ιταλία έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Η Ελλάδα πρέπει αυτό να το σκεφτεί πολύ καλά»