Με ψηφοφορία δια εγέρσεως των παρόντων βουλευτών απορρίφθηκε από τη Βουλή το αίτημα αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου για την νέα δανειακή σύμβαση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από συζήτηση σε υψηλούς τόνους στην Ολομέλεια εκ μέρους του εισηγητή της πρότασης, Δ. Παπαδημούλη, και την υποστήριξαν το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.

Αντικρούοντας την πρόταση εκ μέρους της κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος είπε πως δεν τίθεται θέμα συνταγματικότητας, «αλλά τίθεται ιστορικότητας».

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «απροκάλυπτο ψέμα» ότι ισχύει για την αναγκαστική εκτέλεση της σύμβασης το αγγλικό δίκαιο και τόνισε ότι «ίσχυε και ισχύει το ελληνικό δίκαιο».

Παράλληλα απάντησε κατηγορηματικά «όχι» σχετικά με το κρίσιμο θέμα αν μπορούν να κατασχεθούν τα πολιτιστικά αγαθά της χώρας, ο ορυκτός πλούτος και η δημόσια περιουσία.

Αιτιολόγησε πως ίσχυε εξ αρχής το ελληνικό δίκαιο εκτέλεσης με αρμοδιότητα των ελληνικών δικαστηρίων και πρόσθεσε: «Μην τολμήσει ποτέ ξανά να πει κανείς το ψέμα για την Ακρόπολη, ή για τη Δήλο ή τον ορυκτό πλούτο μας που αγωνιζόμαστε να αξιοποιήσουμε» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Το Σύνταγμα που το θυμάστε κατά το δοκούν και κατά περίσταση έχει κι άλλους κανόνες για το πως λειτουργεί ο κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατία» τόνισε προς τις πτέρυγες των τριών κομμάτων, προσθέτοντας «Ας σεβαστούμε αυτούς τους κανόνες και ας τεθούμε ενώπιον των σκληρών διλημμάτων της σημερινής μέρας κι ας επιτρέψουμε και στον κάθε Έλληνα να σκεφτεί και να αποφασίσει. Σήμερα πράγματι κρίνεται η μοίρα της επόμενης δεκαετίας. Ας μη τη χάσουμε».