«Η Ελλάδα κουρασμένη και απελπισμένη κινδυνεύει να κάνει μεγάλα ιστορικά λάθη», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Σημείωσε δε ότι το πραγματικό δίλημμα αναφορικά με το νέο πρόγραμμα που απορρέει από τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου είναι οι θυσίες που αυτό προβλέπει ή ακόμα περισσότερες θυσίες, εθνική ταπείνωση, περικοπές και εξαθλίωση.

Επιπλέον, απέρριψε τις «εναλλακτικές» λύσεις, της άτακτης ή συντεταγμένης χρεοκοπίας, σημειώνοντας ότι και στις δύο περιπτώσεις αυτές θα συνεπάγονταν ακόμα περισσότερους όρους που θα λαμβάνονταν με το «πιστόλι στον κρόταφο» και αυστηρότερες περικοπές μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι ενώ οι συντριπτικά περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, ότι πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί το νέο πρόγραμμα, είναι δυστυχώς αρκετοί αυτοί που δεν θέλουν να μοιραστούν ατομικά την ευθύνη για πολύ δύσκολες αλλά αναγκαίες και θετικές αποφάσεις.

«Ίσως να έχουν τη βεβαιότητα ότι αυτές οι αποφάσεις θα εγκριθούν ούτως ή άλλως, γιατί αυτό δείχνουν οι αριθμητικοί συσχετισμοί», είπε κάνοντας λόγο για ορισμένους που «έχουν την άνεση να αποφύγουν το πικρό αυτό ποτήρι».

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι έτσι όμως η πατρίδα μας κινδυνεύει να πέσει θύμα μιας πολύ μεγάλης παρεξήγησης. Ακόμα εκτίμησε πως το ΠΑΣΟΚ ειδικότερα κινδυνεύει να πέσει στο κενό ανάμεσα σε μια πολιτική που με μεγάλο κόπο, παλινωδίες, καθυστερήσεις αλλά με αίσθημα ευθύνης και πατριωτισμού επιχείρησε να εφαρμόσει τα δυόμιση τελευταία χρόνια και μια άλλη λύση που ανατρέπει και καταδικάζει αναδρομικά αυτό που έγινε ή αυτό που πήγε να γίνει ή αυτό που έπρεπε να γίνει τα δυόμισι τελευταία χρόνια,.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «αν φανούμε ειλικρινείς, υπεύθυνοι, δίνουμε ελπίδα στον κόσμο», ενώ «αν τώρα κλονιστούμε δεν θα μας συγχωρήσει κανείς».