Στα ύψη έχει ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο με τη «μάχη» να βρίσκεται προ των πυλών για την υπόθεση της σύμβασης του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία.

Με μια αιφνιδιαστική παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανέλαβε την υπεράσπιση της υπόθεσης στη Βουλή, σε μια ασυνήθιστη επιλογή. Μάλιστα όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, «ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης».

Μιλώντας στο 6ο προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «μετά από 17 μέρες εμφανίστηκε επιτέλους ο κ. Τσίπρας για να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο στην υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού» προσθέτοντας πως «η παρουσία του κ. Τσίπρα στη Βουλή είναι καλοδεχούμενη».

Όπως είπε μάλιστα για τον πρωθυπουργό, «αφού αισθάνθηκε τέτοια ανάγκη να καλύψει τον κυβερνητικό του εταίρο θα τον περιμένουμε να απολογηθεί και αυτός για μια σκοτεινή υπόθεση». Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «όπως είχε πει ο κ. Καμμένος, μαζί με τον κ. Τσίπρα θα πάμε μέχρι το τέλος σφιχταγκαλιασμένοι. Το τέλος δεν αργεί…» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν και ο ίδιος, καθώς σήμερα αδυνατεί, εξαιτίας της προγραμματισμένης μετάβασής του στο Παρίσι.

Ο κ. Βούτσης, ενημέρωσε τη Διάσκεψη ότι ο πρωθυπουργός του έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην οποία ζητεί να παρίσταται στη συζήτηση καθώς «βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια με την οποία επιχειρείται να εμφανιστεί κρυπτόμενος και μη αλληλέγγυος με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας». «Είναι σαφές από την επιστολή του πρωθυπουργού ότι θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την συζήτηση για να μην υπάρξει καμία σκιά πάνω σε αυτό το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης έθεσε επίσης θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων χθες στην Ολομέλεια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο. «Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε και προσέθεσε:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων – κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- τη συγκεκριμένη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη γενική διευθύντρια της Βουλής, η οποία έδωσε τον φάκελο ενώπιον όλων των μελών της Διάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα έφεραν τις σαφείς ενδείξεις απορρήτου. Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για να ενεργήσει κατά νόμον.

«Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ’ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βούτσης. Επί του ζητήματος αυτού, ουδείς εκπρόσωπος κόμματος έθεσε ένσταση.