Υπέρ μιας «νέας διαπραγμάτευσης» με τους δανειστές μας, για ένα «άλλο πρόγραμμα» ακόμα και τώρα στο «παρά πέντε», το οποίο θα στηρίζεται στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στη μείωση του κατώτατου μισθού και στην κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων, τάχθηκε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις της στη διημερίδα «Ελλάδα 2012-2020. Προοδευτική επανεκκίνηση από την κρίση στη λύση», η κ. Κατσέλη , τόνισε ότι το βασικό διαπραγματευτικό μας επιχείρημα πρέπει να είναι ότι «παρά το κούρεμα το χρέος δεν καθίσταται βιώσιμο ιδιαίτερα αν εμβαθυνθεί η ύφεση». Και ή ύφεση, πρόσθεσε, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που εμπεριέχει το νέο Μνημόνιο θα φτάσει το 2012, στο 7%-8%.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, «η υλοποίηση αυτών των μέτρων θα μας οδηγήσει σε αδυναμία εξυπηρέτησης των οφειλών μας στο άμεσο μέλλον». Πρέπει, υπογράμμισε, να είμαστε έτοιμοι «για εναλλακτικές διεξόδους και να καταρρίψουμε μύθους και απειλές».

Η πρώην υπουργός χαρακτήρισε «μύθο» το ενδεχόμενο αποπομπής της Ελλάδας από το ευρώ χωρίς τη θέλησή της, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει καμιά νομική βάση και έχει πρόσφατα επιβεβαιωθεί και από την ΕΚΤ.

Τέλος ως προς το επιχείρημα ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, αν δεν αποδεχθούμε τα προτεινόμενα μέτρα, απάντησε ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά. «Έχουμε καταφέρει», τόνισε, «κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2011 να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα στον τακτικό μας προϋπολογισμό -όχι στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης- ύψους 831 εκατομμυρίων».

Αυτοί οι πόροι μαζί με πρόσθετες θυσίες αρκούν για να καλύψουμε τις δαπάνες σε μισθούς και συντάξεις, υπογράμμισε, σημειώνοντας παράλληλα, ότι το PSI χρειάζεται κυρίως για να πληρώσουμε τους τόκους και τα χρεολύσια του δημόσιου χρέους.