Αναταράξεις προκαλεί στο πολιτικό σκηνικό της χώρας η υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία, μία μέρα μετά την κατάθεση στη Βουλή απόρρητων εγγράφων από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο.

Σε χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε τρία έγγραφα στον προεδρεύοντα εκείνη την ώρα Νικήτα Κακλαμάνη και εκείνος με τη σειρά του τα τοποθέτησε σε σφραγισμένο φάκελο και τα παρέδωσε στις υπηρεσίες της Βουλής.

«Ζητάμε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να πει την αλήθεια, να αναγνωρίσει τα λάθη του και να αποκηρύξει τον μεσάζοντα, του ζητάμε να μας εξηγήσει τι έχει συμβεί», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, καταθέτοντας τα έγγραφα, ενώ σημείωσε: «Μια παράκληση. Την αλήθεια με μια δήλωση. Είναι κρίμα εμείς σε αυτή τη συγκυρία να συζητάμε για ενός τραγικού επιπέδου μεσάζοντα».

Αίτημα Τσίπρα για αναβολή της συζήτησης

Η συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την πώληση βλημάτων του ελληνικού στρατού στη Σαουδική Αραβία, είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη, ωστόσο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτη την αναβολή της, καθώς θα βρίσκεται στο Παρίσι την ημέρα εκείνη. Το αίτημα κατατέθηκε με επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής.

«(…) Επειδή δεν πρόκειται να ανεχτώ ανοίκειες και γραφικές επιθέσεις σας ζητώ να μεταθέσετε εκ νέου την συζήτηση της σχετικής επίκαιρης επερώτησης για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου προκειμένου να παρευρεθώ και να τοποθετηθώ κατά τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου»: Με τα λόγια αυτά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά στη δισέλιδη επιστολή του από τον Νίκο Βούτση τη χρονική μετάθεση της συζήτησης για τα εξοπλιστικά, που είχε προγραμματιστεί για αύριο (και αφού είχε αναβληθεί και πάλι λόγω των έκτακτων περιστάσεων στη δυτική Αττική).

Ο πρωθυπουργός απαντά σε «μια κωμική επιχείρηση παραπληροφόρησης» που έχουν ενορχηστρώσει η αξιωματική αντιπολίτευση και μερίδα του Τύπου, όπως αναφέρει και αφού «η επιχείρηση συκοφαντίας, παραπληροφόρησης και προπαγάνδας δεν μπορεί και δεν πρόκειται να μείνει εκ μέρους μου αναπάντητη».

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι ουδέποτε πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης, ενώ καλεί, στην κατακλείδα της επιστολής, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οποίον και κατονομάζει ως «ηθικό αυτουργό της συκοφαντίας», να δείξει «το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχει τόσες μέρες αναπαράξει η ΝΔ όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου. Ιδού λοιπόν η Ρόδος ιδού και το πήδημα», καταλήγει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τη Δευτέρα η συζήτηση στη Βουλή

Τελικά, με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, η συζήτηση θα διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα. Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης πρότεινε στα μέλη της Διάσκεψης η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση της επερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να αναβληθεί για το απόγευμα της προσεχούς Δευτέρας με την παρουσία και του πρωθυπουργού.

Ο κ. Βούτσης έθεσε επίσης θέμα για την κατάθεση απόρρητων εγγράφων χθες στην Ολομέλεια από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδο. «Υπάρχει μια προδιάθεση από ορισμένες πλευρές, η σημερινή και η αυριανή ημέρα να σκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων, μη σύννομων, για απόρρητα έγγραφα», είπε και προσέθεσε:

«Πραγματικά εξεπλάγην χθες, όταν εκτός Ημερήσιας Διάταξης, έγινε η κατάθεση απόρρητων εγγράφων – κατά δήλωση του κ. Λοβέρδου. Ο προεδρεύων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, με την εμπειρία που έχει, έβαλε όλα αυτά τα έγγραφα σε ένα φάκελο, τα σφράγισε και στη συνέχεια τα παρέδωσε στη γενική διευθύντρια της Βουλής και κρατήθηκαν σε φυλασσόμενο χώρο, χωρίς να τα δει κανείς. Τα έγγραφα αυτά, αφορούν ενδεχομένως -και τώρα είμαι πλέον σίγουρος- τη συγκεκριμένη συζήτηση», ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Βουλής κάλεσε τη γενική διευθύντρια της Βουλής, η οποία έδωσε τον φάκελο ενώπιον όλων των μελών της Διάσκεψης, όπου διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα έφεραν τις σαφείς ενδείξεις απορρήτου. Στη συνέχεια, όπως υπαγορεύει ο νόμος, ο φάκελος διαβιβάστηκε στον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης για να ενεργήσει κατά νόμον.

«Γνωρίζετε όλοι, πολλώ δε μάλλον ένας έγκριτος συνταγματολόγος, ότι ο αποχαρακτηρισμός εγγράφων απαιτεί κατ’ ελάχιστον 30 χρόνια», σημείωσε ο κ. Βούτσης. Επί του ζητήματος αυτού, ουδείς εκπρόσωπος κόμματος έθεσε ένσταση.

Ο πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι από σήμερα το πρωί, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, για διαφορετικούς λόγους, πίεσαν τις υπηρεσίες της Βουλής να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα. «Συνεπώς, δεν υπήρξε από όλες τις πλευρές η διάθεση να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα έγγραφα στη συζήτηση της επερώτησης», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Βούτσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπήρξε σχεδιασμός ώστε να εμφανιστεί ότι η ίδια η Βουλή, διέρρευσε τα απόρρητα έγγραφα.

Ο πρόεδρος της Βουλής, κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση απόρρητων εγγράφων εκ μέρους του κ. Λοβέρδου, έκανε λόγο για «τουλάχιστον ακατανόητη» ενέργεια, ιδίως επειδή προήλθε από έναν γνώστη του συνταγματικού και διοικητικού δικαίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων τι θα συμβεί αν τελικά υπάρξει διαρροή εγγράφου, είπε ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ευθύνεται εκείνος στον οποίο θα καταλήξει η Δικαιοσύνη στον ανώτατο βαθμό, όταν θα το διερευνήσει.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας, χαρακτήρισε «αδιανόητη» την απόφαση για την αναβολή της συζήτησης, σημειώνοντας ότι είχε προηγηθεί συγκεκριμένος προγραμματισμός για τη διεξαγωγή της συζήτησης και ένα προγραμματισμένο ταξίδι του πρωθυπουργού δεν δικαιολογεί την αναβολή. Υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός «προφανώς δεν ταξιδεύει με πρόγραμμα ημέρας».

Ερωτηθείς για το ζήτημα των απόρρητων εγγράφων, ο κ. Τσιάρας είπε πως ήταν άριστος ο χειρισμός του προεδρεύοντος της χθεσινής συνεδρίασης και προσέθεσε πως υπάρχουν διαδικασίες στη Βουλή, που οφείλουν να τις σέβονται όλοι.

Το ΥΠΕΞ προειδοποιεί με 10ετή κάθειρξη για δημοσίευση απόρρητων εγγράφων

Οι εξελίξεις προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του, τι ισχύει αναφορικά με δημοσίευση απόρρητου υλικού.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ τονίζει χαρακτηριστικά: «Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, “Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών”. Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι “απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ”.

Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.

Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα».