Τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, πρώτου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέμεινε σήμερα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, πρέσβη Δημήτρη Παρασκευόπουλο, ενώπιων των Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Κοτζιά.

«Είμαι πραγματικά ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να σας απονείμω προσωπικά μια εκ των ανωτάτων τιμητικών διακρίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι « η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να εκφράσει την αναγνώριση, αλλά και την εκτίμησή της για τη διαχρονική σας συνεισφορά στην προώθηση των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και της υπηρεσιακής και προσωπικής σας προσφοράς στη συνεχιζόμενη προσπάθεια για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την απαλλαγή της από την τουρκική κατοχή».

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ότι γνωρίζει πως ο κ. Παρασκευόπουλος, κατά την 40ετή διακεκριμένη και ευδόκιμη υπηρεσία του στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από διάφορες θέσεις ευθύνης, είτε στο εξωτερικό, είτε στην Αθήνα, πάντοτε έθετε ως προτεραιότητα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του και τα θέματα κυπριακού ενδιαφέροντος. «Η γνήσια και ανιδιοτελή αγάπη σας για την Κύπρο μου είναι προσωπικά γνωστή, αλλά και το έχετε αποδείξει στο πλαίσιο της υπηρεσιακής σας συνεργασίας με τους κατά καιρούς Κύπριους ομολόγους σας», επισήμανε.

Επίσης, απευθυνόμενος στον πρέσβη, ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε: «Η προσωπική σας συμβολή στην προαγωγή κοινών εθνικών στόχων και επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου, ιδιαίτερα δε στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών που έχουμε εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια με τις χώρες της περιοχής υπήρξε ιδιαίτερα θετική, εποικοδομητική και αποτελεσματική».

Αποδεχόμενος την τιμητική διάκριση, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε -μεταξύ άλλων- ότι η «σημερινή είναι από τις πιο σημαντικές μέρες της ζωής του». Ευχαρίστησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη για την προσωπική απόφασή του να τον τιμήσει, κάτι που όπως είπε «αποτελεί κορυφαία στιγμή για την κατάληξη της υπηρεσίας του». Ο πρέσβης δήλωσε ότι στοιχήθηκα «κατά προτεραιότητα του εθνικού ζητήματος και δικαίου για την Κύπρο».

«Η γενιά μου από τα πρώτα χρόνια της ζωής της εντάχθηκε στον αγώνα για μια Κύπρο ελεύθερη», είπε και ανέφερε ότι κατά τη συμμετοχή του στις τρεις πρόσφατες Διασκέψεις για την Κύπρο έζησε άμεσα την κρισιμότητα του διακυβεύματος, τις επικίνδυνες ατραπούς μιας τέτοιας διαπραγμάτευσης. «Ενσωμάτωσα την τεράστια ευθύνη να είναι μέρος κανείς, μια τέτοιας ιστορικής κατάστασης. Αγωνιστήκαμε μαζί, η κυπριακή και η ελληνική αντιπροσωπεία για να γίνει το σωστό και να αποφευχθεί το ιστορικά και καταλυτικά δεσμευτικό λάθος. Αυτές οι στιγμές ολοκληρώνουν τη θητεία μου», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ανάμεσα σε άλλους, ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, «για την τιμή να τον θεωρεί κοντινό του πρόσωπο, να τον αντιμετωπίζει ως έναν από τους διπλωμάτες του και για την εισήγηση να του απονεμηθεί η τιμητική διάκριση».