Ο αναπληρωτή υπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη μιλώντας στη Βουλή εκτίμησε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, θα κρίνουν την πορεία της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια και θα οριοθετήσουν τις στρατηγικές της επιλογές.

Ο κ. Σαχινίδης τόνισε πως οι ημέρες που διανύουμε είναι από τις πιο κρίσιμες της μεταπολεμικής μας ιστορίας και αναφέρθηκε στις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης που κλιμάκωσαν την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως βασικό πρόβλημα στον αρχικό σχεδιασμό της ΟΝΕ παραμένει ότι η Νομισματική Ένωση δεν έχει τα εργαλεία να βοηθήσει μία χώρα, η οποία βρίσκεται σε ανισορροπία στις εξωτερικές της συναλλαγές, έτσι ώστε να προσαρμοστεί, να αποκαταστήσει αυτές τις ισορροπίες και να επανέλθει σε ισορροπία.

Ο ίδιος εμφανίσθηκε κριτικός στην Ευρώπη αναφορικά με τις αποφάσεις της Ντοβίλ. «Θεωρώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη ήταν οι αποφάσεις της Ντοβίλ τον Οκτώβριο του 2010, όπου από εκεί και μετά καταρρίφθηκαν τα περισσότερα ταμπού για την πιθανότητα χρεοκοπίας μιας χώρας μέλους της ευρωζώνης, αλλά και το θέμα που αφορούσε τη συμμετοχή των ιδιωτών σε ενδεχόμενο απομείωσης χρέους.

Αυτές είναι οι αποφάσεις, οι οποίες τελικά διαγνώστηκε ότι ήταν λανθασμένες και γι’ αυτό και ανακλήθηκαν, που είχαν καθοριστική αρνητική συνέπεια στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της χώρας μας που υπογράφτηκε το Μάιο του 2010», τόνισε χαρακτηριστικά.