Συγκλονισμένος είναι από την τραγωδία με τους νεκρούς που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο ο υποψήφιος για την ηγεσία του ενιαίου φορέα της προοδευτικής παράταξης Νίκος Ανδρουλάκης.

«Είμαι συγκλονισμένος από την απίστευτη τραγωδία. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θανόντων. Πρόκειται για έναν εφιάλτη για τον οποίο δεν υπάρχουν λόγια.

Θα πρέπει, επίσης, να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, να βοηθηθούν οι πληγέντες και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σ’ αυτούς που τις δικαιούνται προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους. Δεν πρέπει να υπάρξει ολιγωρία, ειδικά σε ότι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών» είπε.

Ερώτηση στην Ευρωβουλή

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ανδρουλάκης είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στον επίτροπο, αρμόδιο για την Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan. Ο ευρωβουλευτής, με αφορμή τις καταστροφές από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού είχε ζητήσει να πληροφορηθεί αν υπάρχουν σχετικά κονδύλια που θα μπορούσαν να δοθούν στην Ελλάδα.

Ο κ. Hogan είχε απαντήσει ότι: «Οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις που εφαρμόζονται στον γεωργικό τομέα επιτρέπουν στα κράτη μέλη να καταρτίσουν εθνικά καθεστώτα ενίσχυσης για την αντιστάθμιση ζημιών που προκαλούνται από φυσικές καταστροφές, έκτακτες συνθήκες ή δυσμενή κλιματικά φαινόμενα που προκαλούν φυσικές καταστροφές.

Μέσω των οικείων Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), τα κράτη – μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη για την αποκατάσταση του γεωργικού και παραγωγικού δυναμικού που υπέστη ζημιές από φυσικές καταστροφές, δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και καταστροφικά συμβάντα.

Συλλυπητήρια από την Ένωση Κεντρώων

Η Ένωση Κεντρώων, με ανακοινωσή της, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για τα θύματα των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων σε Μάνδρα και Νέα Πέραμο Αττικής.

Το κόμμα εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και τονίζει ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες που υπάρχουν, λέμε όμως ξεκάθαρα ότι χρειαζόμαστε ένα κράτος σύγχρονο και ισχυρό που θα είναι προστάτης των πολιτών. Ένα κράτος που δεν θα γυρίζει την πλάτη στους πολίτες, αλλά θα τους δημιουργεί ασφάλεια».