Την εκτίμηση ότι «η ανάπτυξη δεν μπορεί να αφορά μόνο οικονομικούς δείκτες, οφείλει να εμπεριέχει και ορισμένους κρίσιμους δείκτες κοινωνικής συνοχής και ευημερίας, όπως είναι το να έχεις ένα αξιοπρεπές και αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας», εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Στην ομιλία του στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης που διεξάγεται από χθες στην Κομοτηνή, ο κ. Ξανθός παρουσίασε τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση την τελευταία διετία, υπογραμμίζοντας ότι «η συζήτηση για την κατάρρευση του συστήματος υγείας έχει τελειώσει. Το σύστημα υγείας είναι όρθιο, λειτουργικό, επουλώνει τις πληγές του, αντιμετωπίζει προβλήματα, αναβαθμίζει τις υπηρεσίες του, διευκολύνει την πρόσβαση των ανθρώπων και ανταποκρίνεται με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό στις πολύ μεγάλες και συσσωρευμένες ανάγκες των ανθρώπων».

Παραδέχθηκε την ύπαρξη προβλημάτων και ελλειμμάτων, αλλά διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει ούτε έλλειμμα πολιτικής βούλησης, ούτε έλλειμμα σχεδιασμού, ούτε έλλειμμα δρομολόγησης των απαραίτητων λύσεων».

Αναφορικά με τις βασικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «με τη στήριξη κατ’ αρχήν του ανθρώπινου δυναμικού του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας», δεδομένου ότι αυτοί είναι που «επωμίζονται την καθημερινή δοκιμασία του συστήματος υγείας», αυτές είναι:

– Η αντιμετώπιση του θέματος του αποκλεισμού των ανασφάλιστων πολιτών από τις υπηρεσίες υγείας.

– Η στήριξη κατά προτεραιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, η οποία κατά τον κ. Ξανθό δεν έχει ολοκληρωθεί.

«Σ’ ένα τοπίο (στον τομέα της Υγείας) που γνωρίζαμε όλοι ότι υπάρχει διαχρονικά πρόβλημα στη χρηστή διαχείριση, όπου υπήρχε ευνοϊκό έδαφος προκλητής ζήτησης, σπατάλης, συναλλαγής με συμφέροντα, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου, οφείλουμε να προχωρήσουμε ορισμένες κρίσιμες παρεμβάσεις εξυγιαντικού χαρακτήρα. Να παροχετεύσουμε αποστήματα και να δώσουμε ένα στίγμα ότι δεν υπάρχει πλέον πολιτική ασυλία σ’αυτή τη φαυλότητα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας.

Το πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση», ήταν μία από τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές που είχε εξαγγείλει, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό το υπουργείο Υγείας, «και είμαστε ουσιαστικά στην τελική ευθεία της έναρξης λειτουργίας ενός νέου μοντέλου ΠΦΥ με νέες αποκεντρωμένες δημόσιες δομές. Αυτό ξεκινάει το αμέσως επόμενο διάστημα από τις 17 δημόσιες δομές στις τοπικές μονάδες υγείας που έχουμε σχεδιάσει για την ΠΑΜΘ και σύμφωνα με την εκτίμηση της 4ης ΥΠΕ, μπορούν στο αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει η λειτουργία σε 5 από αυτές ( 2 στην Κομοτηνή και από μία σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και Καβάλα). Θέτουμε σιγά-σιγά σε λειτουργία κέντρα υγείας αστικού τύπου 24ωρης λειτουργίας».

Αναφορικά με την αναβάθμιση των υποδομών υγείας στην ΠΑΜΘ, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι «για τις δομές ΠΦΥ ολοκληρώθηκαν από το προηγούμενο ΕΣΠΑ έργα προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού Κέντρων Υγείας και η κατασκευή του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δοξάτου Δράμας, συνολικού ύψους 475.000 ευρώ. Επίσης, έχουν ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ (ΠΕΠ ΑΜΘ 2014-2020) έργα εκσυγχρονισμού των ακτινολογικών εργαστηρίων και του λοιπού εξοπλισμού 12 Κέντρων Υγείας της περιοχής, συνολικής αξίας 1,73 εκατ. ευρώ. Για τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ ΑΜΘ έργα προμήθειας νέου εξοπλισμού ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, έχει δοθεί έγκριση σκοπιμότητας και αναμένεται να ενταχθούν άμεσα έργα ύψους 4 εκατ. και υπάρχουν επίσης πολύ σημαντικά έργα εκσυγχρονισμού του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων, συνολικού ύψους 16,2 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν εξειδικευθεί από την επιτελική δομή ΕΣΠΑ και προχωρούμε σύντομα στην έγκριση σκοπιμότητας από το υπουργείο Υγείας».

Ο κ. Ξανθός αξιολόγησε ως «την πιο κρίσιμη και εμβληματική παρέμβαση αναβάθμισης του ΕΣΥ στην Περιφέρεια της ΑΜΘ», τη χρηματοδότηση μέσω δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, της ανέγερσης νέου σύγχρονου νοσοκομείου στην Κομοτηνή, «κάτι που αποτελούσε εδώ και πολλά χρόνια καθολικό αίτημα των φορέων και των πολιτών της περιοχής», ενώ αναφέρθηκε και στη δωρεά από το ίδρυμα, και του νέου γραμμικού επιταχυντή.

Περιγράφοντας τα κύρια χαρακτηριστικά της ολοκληρωμένης υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι αυτά είναι:

– Η ελεύθερη πρόσβαση και η έγκαιρη φροντίδα πρώτης επαφής

– Η συνεχής και όχι αποσπασματική φροντίδα που παρέχεται ανεξαρτήτως της ύπαρξης ασθένειας

– Η συντονισμένη φροντίδα για την παροχή κατάλληλων και ευρέως φάσματος υπηρεσιών για το σύνολο των αναγκών υγείας

– Η φροντίδα με επίκεντρο την οικογένεια

– Η προσανατολισμένη στην κοινότητα φροντίδα
Τέλος, ο κ. Ξανθός έκανε ειδική μνεία για το φαινόμενο της ανισότητας στην υγεία, σημειώνοντας: «Η πολιτική της καθολικότητας και της ισότητας στην Υγεία που ακολουθεί η κυβέρνηση, με κορυφαίο “δείγμα γραφής” το νόμο 4368/2016 για τους ανασφάλιστους, πέρα από την προφανή θετική συνεισφορά της στα υγειονομικά στάνταρ της χώρας και στην κοινωνική συνοχή και αξιοπρέπεια, έχει και αναπτυξιακή διάσταση. Και επειδή η ΠΦΥ είναι πρωτίστως ένα πρόταγμα ισότητας, έχει ανάγκη από πολιτικά σχέδια, πολιτικές δυνάμεις και πολιτικές ηγεσίες, που έχουν στις ιδεολογικές τους “αποσκευές” και στο αξιακό τους πρότυπο, την ιδέα της ισότητας των ανθρώπων και της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της αγοράς και του ανταγωνισμού».