Ολοκληρώθηκαν σήμερα στον Βόλο οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου για την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής υπό τον τίτλο «Σχεδιάζουμε την Μαγνησία της επόμενης 20ετίας», με ομιλητές πολλά στελέχη της κυβέρνησης. Κύρια ομιλητής την Κυριακή (12/11) ήταν η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία με τη φράση «ανάπτυξη με απασχόληση, ανάπτυξη δίκαιη για όλους» υπογράμμισε τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και στόχους.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κ. Παπανάτσιου αρχικά αναφέρθηκε στα σημερινά οικονομικά δεδομένα και στους ρυθμούς ανάπτυξης δίνοντας αριθμητικά το αποτύπωμα της εξόδου της χώρας από την εποχή των μνημονίων, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση να αλλάξει το μοντέλο της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, ώστε η ανάπτυξη να είναι και δίκαιη και ανάπτυξη για όλους, αντιστρέφοντας το μέχρι τώρα μοντέλο που ήταν μια ανάπτυξη και άνιση και άδικη και αφορούσε τους λίγους. Παράλληλα, δεν απέφυγε να αναφερθεί στους φορολογικούς παραδείσους και στην εμπλοκή προσώπων της πολιτικής ζωής σ’ αυτούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτό το μοντέλο εμείς θα το αντιστρέψουμε».

Η υφυπουργός Οικονομικών, που εκλέγεται στην Μαγνησία, ανέλυσε παράλληλα ένα τρίπτυχο μοντέλο ανάπτυξης το οποίο αξιοποιεί τον τομέα της μεταποίησης, της συνεταιριστικής κουλτούρας και της βιομηχανίας-βιοτεχνίας.

Η κ. Παπανάτσιου αναφέρθηκε στα έργα που εκτελούνται αυτή την περίοδο με κύριο άξονα τις δημόσιες υποδομές, όπως η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Βόλου-Λάρισας, ο αερολιμένας στην Νέα Αγχίαλο, το μεγάλο λιμάνι του Βόλου, τα έργα οδικών συνδέσεων αλλά και άλλα πολλά, που αποτελούν από μόνα τους τα εργαλεία ανάπτυξης, με κύρια αναφορά στον αναπτυξιακό νόμο που πλέον δίνει νέα ώθηση τόσο στο λιανεμπόριο όσο βέβαια και στην βιοτεχνία και την μεταποίηση, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθεί ο τομέας της βιομηχανίας της Μαγνησίας και να αντιστραφεί η μακροχρόνια ανεργία, η οποία προέκυψε από την περίοδο της αποβιομηχάνισης των προηγούμενων χρόνων.

Ιδιαίτερη επίσης αναφορά έκανε η κ. Παπανάτσιου στα αγροτικά προϊόντα και στον καθοριστικό τους ρόλο στο μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης με όρους βιωσιμότητας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που ακολούθησε στο βήμα, ανέλυσε όλες εκείνες τις παρεμβάσεις που αφορούν στην αναπτυξιακή προσπάθεια ανάταξης της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας και εκείνο το οποίο υπερτόνισε είναι η ανάγκη της ουσιαστικής συνεργασίας, απαραίτητης προϋπόθεσης ώστε να αναταχθεί το δουλοκρατικό κράτος και στη θέση του να χτιστεί ένα υπερκομματικό μοντέλο υποστήριξης της χώρας.

Ο πρύτανης του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος, μίλησε για τον ρόλο του Πνευματικού Ιδρύματος που εδρεύει στον Βόλο, όπου και βρίσκεται ο κύριος όγκος των πανεπιστημιακών σχολών σε ποσοστό πάνω από το 85% και κατέδειξε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να παίξει τον αναπτυξιακό κύριο ρόλο που οι πολίτες επιθυμούν, ένας ρόλος που οφείλει να έχει μια σειρά ποιοτικών χαρακτηριστικών, τα οποία το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σ’ αυτή τη διαδρομή των 30 χρόνων από την ίδρυσή του, κατάφερε να κατακτήσει και να αποτυπώσει τη θέση του μέσα στο κορυφαίο 3,4% των παγκόσμιων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.