Η ώρα της κάλπης για την Κεντροαριστερά έφτασε. Το πρωί της Κυριακής οι πολίτες θα ψηφίσουν τον επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, μεταξύ εννέα υποψηφίων.

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Δημήτρης Τζιώτης διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, με το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή στη διαδικασία, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα με δηλώσεις τους και οι εννέα, αλλά και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος.

Πώς θα διεξαχθεί η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους από όπου περνά ο μαραθώνιος δρόμος, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στη διαδικασία μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου κόμματος. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους. Μπορεί επιπλέον να γίνει μέλος του νέου κόμματος μόνον αν το επιθυμεί και μόνον αν το δηλώσει εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστο 3 ευρώ.

Πόσες ψήφους χρειάζεται για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον Α’ γύρο

Για την εκλογή στον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017). Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, αν δεν έχει προηγουμένως ψηφίσει στον πρώτο γύρο.