Στις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών, αλλά και στα ναυτιλιακά θέματα που τις συνδέουν, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας κατά τη διάρκεια της 2ης Ευρω-Αραβικής Διάσκεψης που πραγματοποιείται για 2η ημέρα στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, που μετά την πολιτική και την κοινωνική κρίση των τελευταίων χρόνων, «οδηγεί τη χώρα με σταθερά οικονομικά βήματα στην έξοδο από αυτή την κρίση». Μίλησε μάλιστα για την πολιτική σταθερότητα που βιώνει η ελληνική πολιτεία σε μια ευρύτατα δύσκολη – από πλευράς γεωστρατηγικής θέσης και ρευστών ισορροπιών – περιοχή. «Η ασφάλεια που εμπεδώνει αυτή η πολιτική σταθερότητα και η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και τα σταθερά βήματα εξόδου της οικονομίας από αυτή την κρίση, είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις που μπορούν να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του αραβικού κόσμου με την Ελλάδα και την Ευρώπη», τόνισε.

Ως προς την ελληνική και τη διεθνή ναυτιλία και τους τρόπους βελτίωσης της σημερινής κατάστασης, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε εκτενώς, τονίζοντας πως η ελληνική ναυτιλία έδειξε ότι διαθέτει το ταμπεραμέντο και την ικανότητα να αντιμετωπίσει κρίσεις, που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν ναυτιλίες χωρών, οικονομικά πολύ ισχυρότερων της Ελλάδος. Και αυτό δείχνει ότι «η κουλτούρα των ελλήνων εφοπλιστών έχει μέσα της πολύ ισχυρό DNA στο να αντέχει τις κρίσεις», σημείωσε.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής τόνισε πως το υπουργείο Ναυτιλίας στηρίζει αυτή την προσπάθεια με κάθε τρόπο, εμπεδώνοντας ένα κλίμα θεσμικής σταθερότητας που αποτελεί το υπόβαθρο πάνω στο οποίο μπορεί να χτιστεί η εμπιστοσύνη, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει η χώρα πιο ελκυστική, αναφέροντας μάλιστα πως λίγο πριν από την ομιλία του υπέγραψε την εγκατάσταση οκτώ νέων ναυτιλιακών εταιρειών. «Ένας ρυθμός πάρα πολύ ενθαρρυντικός και σημαντικός», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο αραβικός κόσμος είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου, αλλά και η Ελλάδα είναι σημαντικός φορέας μεταφοράς πετρελαίου, με σύγχρονα πλοία που μεταφέρουν σε διάφορα λιμάνια αυτόν τον πλούτο που παράγει ο αραβικός κόσμος. Η ελληνική ναυτιλία είναι ένας σημαντικός, παγκόσμιος παράγοντας στη μεταφορά τροφίμων, προϊόντων πετρελαίου και άλλων ειδών», συνέχισε στην ομιλία του ο υπουργός. Διευκρίνισε μάλιστα, ότι το υπουργείο έχει προχωρήσει σε ναυτιλιακές συμφωνίες με αρκετές χώρες του αραβικού κόσμου, ξεκινώντας από το Μαρόκο, την Αίγυπτο, τη Συρία, την Ιορδανία και συνεχίζοντας με άλλες χώρες – και υπάρχουν συμφωνίες που βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης, όπως αυτές με την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στο θέμα της κρουαζιέρας και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής της: «Είναι ένας τομέας δυναμικά αναπτυσσόμενος, που η Ελλάδα ενθαρρύνει τις πρωτοβουλίες ακόμα και επενδύσεων που μπορούν να γίνουν σε ελληνικά λιμάνια από εταιρίες κρουαζιέρας. Οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης των λιμανιών αυτών, αφού δημιουργήσουν και επενδύσουν σε αυτά τα λιμάνια και δημιουργήσουν υποδομές. Επίσης ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη και τη συνεργασία λιμανιών, όπως εκείνη του Πειραιά με την Αλεξάνδρεια και με άλλα λιμάνια της Αιγύπτου, γιατί η επιβατική συνεργασία λιμανιών μέσα στη Μεσόγειο είναι μια προσπάθεια που φέρνει τους λαούς και τους πολιτισμούς πιο κοντά», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Βέβαια η ειρήνη, όπως τόνισε, «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συνυπάρξουν όλοι οι λαοί της ευρύτερης περιοχής σε μια πορεία ανάπτυξης και ευημερίας. Δεν είναι μόνο ο φρικτός αιματηρός και καταστροφικός πόλεμος που σκοτώνει παιδιά, που αφήνει παιδιά ανάπηρα, που δημιουργεί ανασφάλεια, πόνο, φόβο, είναι και οι κλιματικές αλλαγές. Είναι και το πώς θα αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές που έρχονται και δεν έρχονται στα επόμενα 90 ή 100 χρόνια, αλλά φαίνεται να έρχονται με πιο γρήγορους ρυθμούς και με ταχύτητα εξέλιξης», σημείωσε ο υπουργός, προτείνοντας να πραγματοποιηθεί ειδικό συνέδριο για το συγκεκριμένο θέμα.

Η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε συνεργασίες, δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής, θίγοντας και το ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενός δικτύου 25-30 εταιριών, για σύγχρονα μέσα και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στα πλοία. «Είναι ένας δυναμικός τομέας με πολύ ικανούς ανθρώπους. Θα μπορούσε να αναζητήσει κανείς και συμπαραγωγές και συνεργασίες με κεφάλαια που θα μπορούσαν να επενδυθούν στην Ελλάδα», εκτίμησε.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί και στο προσφυγικό ζήτημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. «Παρά την οικονομική κρίση που διακατείχε τον ελληνικό λαό όλα αυτά τα χρόνια, όταν προέκυψε η προσφυγική κρίση, αντιμετώπισε με τη μεγαλύτερη ανθρωπιά και τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη όλον αυτό τον μουσουλμανικό κόσμο, που αναγκάστηκε να βρεθεί στους δρόμους της προσφυγιάς – στην πλειοψηφία του Άραβες πολίτες – και αυτό είναι άλλη μία κοινωνική επένδυση, κρίσιμη και ουσιαστική, που εμπεδώνει και αποδεικνύει εν τοις πράγμασι, τα συναισθήματα που τρέφει αυτός ο λαός προς τον αραβικό κόσμο. Περιμένει λοιπόν η Ελλάδα, ο αραβικός κόσμος να επιλέξει να επενδύσει στην Ελλάδα», κατέληξε στην ομιλία του ο υπουργός.