«Επειδή όλες οι μεγάλες αλλαγές στον τόπο μας συνδυάστηκαν από αλλαγή γενιάς στο πολιτικό προσκήνιο, το αποτέλεσμα της επόμενης ημέρας θα είναι ριζοσπαστική ανανέωση και πραγματική ενότητα. Με ενότητα και ανανέωση η δημοκρατική παράταξη θα αναγεννηθεί και θα παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στην πατρίδα μας». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της κεντροαριστεράς, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε το βράδυ της Τετάρτης στην Πάτρα, με αφορμή την επίσκεψή του στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Όπως πρόσθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, «μαζί με την ανανέωση, πρέπει να ξαναβάλουμε τα θεμέλια μιας ισχυρής παράταξης, που θα μπορεί να ηγεμονεύσει και να εκπροσωπεί πλειοψηφικά το προοδευτικό κόσμο της χώρας».

Σχετικά με την συμμετοχή των πολιτών στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα έλθουν να ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που επιζητούν να υπάρχει μία νέα παράταξη στο χώρο της Κεντροαριστεράς» και εξήγησε: «Μία παράταξη που θα εμφορείται με τις ιδέες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, μία παράταξη που θα προτείνει προοδευτική φορολόγηση ξεκάθαρα παντού και ένα κράτος το οποίο θα σέβεται τους φόρους του ελληνικού λαού, ενώ στο επίπεδο κοινωνικής πολιτικής θα είναι ένα κράτος για τους πολλούς, και όχι για τα προνόμια των λίγων, όπως τα προηγούμενα χρόνια και όπως δυστυχώς εξελίχθηκε στα χρόνια της κρίσης».

Στην συνέχεια, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Νίκος Ανδρουλάκης διατύπωσε την εκτίμηση ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο της εκλογικής διαδικασίας, και όπως πρόσθεσε, «ο κόσμος θέλει να αλλάξει η παράταξη και η παράταξη θα αλλάξει, θα αποκτήσει δυναμική, θα εκφράσει τους πραγματικούς μη προνομιούχους εποχής μας, όπως τους εξέφρασε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80».

Όπως τόνισε σε αυτό το σημείο, «εγώ πιστεύω ότι σε αυτή τη μάχη θα βγούμε νικητές και νικήτρια θα είναι η παράταξή μας, ενώ εγώ από την πλευρά μου θέλω να υπηρετήσω μία φιλοδοξία». Η φιλοδοξία αυτή, όπως είπε, «είναι να γίνω γέφυρα, ώστε να έλθουν πολλοί νέοι άνθρωποι με μόρφωση και γνώση, ώστε να αντικαταστήσουν ένα πολιτικό προσωπικό που έχασε πολλές ευκαιρίες για την πατρίδα μας». Και πιστεύω, συνέχισε, «ότι αυτό το ανθρώπινο δυναμικό, μέσω της δημοκρατικής παράταξης, θα συγχρονίσει και την παράταξη και την πατρίδα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, για να μετατραπεί η κοινωνία μας από μία έρημος χαμένων ευκαιριών, σε μία κοινωνία ευκαιριών για όλους».

Όσον αφορά στην λειτουργία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το ιδρυτικό συνέδριο και πρόσθεσε: «Σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, τα μέλη αποφασίζουν για τη δομή του φορέα και όχι οι αρχηγοί και η παρέα τους. Για να δείξουμε ότι πραγματικά αλλάξαμε, και από ένα αρχηγικό κόμμα πάμε σε ένα κόμμα θεσμός, με εσωκομματική δημοκρατία, όπου τα μέλη δεν έχουν μια συναισθηματική σχέση, αλλά είναι οι πυλώνες αλλαγής που επηρεάζουν τις εξελίξεις σε σχέση με το πώς λειτουργούν οι τοπικές κοινωνίες και τα ιδεολογικά τους πιστεύω».

Σχετικά με την προεκλογική διαδικασία, ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε ότι «δεν είχαμε συγκρούσεις παλαιών εποχών, το επίπεδο διαλόγου ήταν πάρα πολύ υψηλό και χαίρομαι πάρα πολύ που λαμβάνω μέρος σε αυτή την διαδικασία».

Ακόμη, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων, ότι «πάσχει από διοικητική ανεπάρκεια, με αποτέλεσμα η χώρα χάνει συνεχώς ευκαιρίες». Αναφερόμενος στην Νέα Δημοκρατία, είπε ότι «παραμένει ένα κόμμα προσκολλημένο στο χθες, χωρίς να αλλάζει τίποτα και το μόνο το οποίο έχει ως στρατηγική είναι μέσω του εκλογικού νόμου και των 50 εδρών να υπερψηφιστεί, διότι ο κόσμος θα θέλει να διώξει τη σημερινή κυβέρνηση».