Παρά τις σκληρές προτάσεις της τρόικας, για περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,1 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το τρέχον έτος, τελικά αποφασίσθηκε η δαπάνη αυτή να μην είναι μικρότερη από 2,88 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε το πρωί σε όλους του εμπλεκόμενους φορείς ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος.

Το υπουργείο Υγείας θα επιθυμούσε μία φαρμακευτική δαπάνη της τάξης των 3,1 δισ. ευρώ για το 2012, οι εκπρόσωποι της τρόικας υπαναχώρησαν από την αρχική τους θέση και το υπουργείο συμφώνησε στα 2,88 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που αφορά στα νοσοκομειακά φάρμακα και τα φάρμακα που συνταγογραφούνται μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ είχε προϋπολογιστεί για το 2011 να μην ξεπεράσει τα 3,8 δισ. ευρώ, τελικά έφτασε στα 4,1 δισ. ευρώ.

Ενημερώνοντας τους εκπροσώπους των φαρμακευτικών και ιατρικών συλλόγων για την «Πολιτική Φαρμάκου για το 2012», ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σπατάλη. «Τα ταμεία εκτός ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει σε ποια κατάσταση είναι η χώρα», είπε και διευκρίνισε ότι δεν θα γίνουν άλλες μειώσεις τιμών, αλλά θα εφαρμοστεί η μέθοδος του rebate (επιστροφές) απ’ όλους όσους εμπλέκονται στη διάθεση του φαρμάκου, με στόχο να εξοικονομηθούν κάθε μήνα τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Α. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα φάρμακα που είναι εκτός λίστας και δεν χρειάζονται συνταγογράφηση να υπαχθούν στην ελεύθερη τιμολόγηση.

Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ΣΦΕΕ (Σύνδεσμός Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος), ΠΦΣ (Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος), ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας), ΦΣΑ (Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής), ΙΣΑ (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) και του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φαρμακαποθηκαρίων.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοβιομήχανοι είπαν ότι οι επιχειρήσεις τους δεν αντέχουν άλλη συμπίεση. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμός Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) κ. Φιλιώτης επισήμανε ότι το κράτος βάζει «πρόστιμο» μέσω του rebate στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εάν εφοδιάζουν με φάρμακα την αγορά και εάν δεν το κάνουν το “πρόστιμο” αυτό έρχεται από τον ΕΟΦ.

Ο κ. Γιαννακόπουλος, μιλώντας εκ μέρους των Ελληνικών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών τόνισε ότι «να μας πάρετε το κέρδος το καταλαβαίνουμε, αλλά εσείς προσπαθείτε να μας πάρετε και το κεφάλαιο, να μας στραγγαλίσετε».
Σε εξαιρετικά έντονο ύφος ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος, απευθυνόμενος προς τους φαρμακοβιομήχανους τους κάλεσε να κάνουν προτάσεις λέγοντάς τους «δώστε μου λύση, τώρα!».