Το μήνυμα «Όχι σε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι», διότι «δεν τιμούν κανέναν όλα αυτά» έστειλε από την Κρήτη όπου βρίσκεται για περιοδεία ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφερόμενος στην απόφαση να μην ενοποιηθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΔΗΣΥ και Ποταμιού μέχρι τις εθνικές εκλογές, με αφορμή τις διεργασίες που γίνονται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε για ακόμη μια φορά τη βούλησή του για μια «ενιαία και καθαρή φωνή», που πρέπει να έχει παράταξη, ώστε να αφήσει πίσω τις πρακτικές του παρελθόντος.

«Σε ποιο forum ελήφθη η απόφαση από τους αρχηγούς, ώστε οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού να μείνουν ως έχουν μετά την εκλογή νέας ηγεσίας; Αυτό δεν θα το αποφασίσει ούτε ο Σταύρος, ούτε η Φώφη, ούτε ο Ανδρουλάκης, ούτε ο Μανιάτης, ούτε ο Καμίνης. Εσείς θα το αποφασίσετε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η πλευρά του ευρωβουλευτή.

Μιλώντας σε Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο, χαρακτήρισε τους πολίτες που θα ψηφίσουν στις 12 και 19 Νοεμβρίου «συνιδρυτές της νέας παράταξης». «Οι άνθρωποι που θα έρθουν από όλη την Ελλάδα στο ιδρυτικό συνέδριο τι θα κάνουν; Τους χειροκροτητές; Αυτά τελείωσαν. Αυτά είναι το χθες που έχει ξεπεραστεί», επισήμανε.

Για να συμπληρώσει: «Εδώ πρέπει να πάρετε την παράταξη στα χέρια σας. Δεν είστε απλά μέλη. Είστε συνιδρυτές της Δημοκρατικής Παράταξης κι εγώ και οι υπόλοιποι οκτώ υποψήφιοι είμαστε ένας από σας. Όλοι είμαστε συνιδρυτές κι όλοι έχουμε μια ψήφο. Μ’ αυτή την ψήφο θα εκλέξουμε την ηγεσία και το συνέδριο θα αποφασίσει πώς θα είναι η κοινοβουλευτική ομάδα, πώς θα είναι τα όργανα, πώς θα παίρνονται οι αποφάσεις».

Επίσης, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε και στις κατηγορίες ότι επωφελείται ο ΣΥΡΙΖΑ από το αίτημα για ενιαία κοινοβουλευτική ομάδα. «Αντί να ζητήσουν συγγνώμη που δεν συνεννοήθηκαν πριν δύο εβδομάδες στη Βουλή, όταν εμφάνισαν εικόνα Βαβέλ, επιτίθενται κιόλας; Είναι δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ να συνεννοούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες; Ποιος θα το αποφασίσει αυτό; Ο κ. Θεοδωράκης, η κ. Γεννηματά ή ο κ. Θεοχαρόπουλος; Μα φυσικά το ιδρυτικό συνέδριο.

Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει πίσω από την πλάτη μας δυο μήνες πριν από την εκλογή της ηγεσίας και έξι μήνες πριν από το συνέδριο. Αυτά είναι τα μαθήματα που πήραμε από το χθες; Η ενότητα πρέπει να διασφαλιστεί και προσωπικά δεν το εμπορεύομαι», επισήμανε.

«Δεν έχω πάτρωνες»

Ο κ. Ανδρουλάκης κατέληξε, ζητώντας από τους πολίτες να πάρουν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. «Δεν έχω ούτε καθοδηγητές, ούτε πάτρωνες, ούτε δεσμεύσεις. Οι μόνες μου δεσμεύσεις είναι ότι εάν αγωνιστούμε όλοι μαζί, θα καταφέρουμε η Δημοκρατική Παράταξη να είναι το πολιτικό όχημα, που θα δώσει πραγματική ελπίδα στον λαό και θα δώσει τη δύναμη στην Ελλάδα να ξαναποκτήσει τη γεωπολιτική της θέση, την οποία είχε πριν από 20-30 χρόνια. Και μια δέσμευση ότι τα παιδιά και τα εγγόνια σας θα έχουν καλύτερη ζωή τα επόμενα χρόνια και όχι να ζουν στη μιζέρια και την συνομωσιολογία.

Εμείς πρέπει να γίνουμε γνήσιοι εκπρόσωποι του ορθού λόγου. Έχουμε τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα αρκεί να το πιστέψουμε. Ό,τι και να γίνει 12 και 19 Νοεμβρίου, εγώ θα μείνω στρατιώτης. Θα μείνω, το πιστεύω, δεν το κάνω ως εμπορεύσιμο αγαθό».