Το πιο σκληρό της πρόσωπο έδειξε τις προηγούμενες μέρες η τρόικα, που απαιτούσε τη λήψη επώδυνων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να «κλειδώσουν» το PSI και το νέο δάνειο. Το ασφυκτικό τελεσίγραφο θα συζητηθεί σήμερα το μεσημέρι στη σύσκε­ψη των αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό.

Ένα κορυφαίο «στοίχημα», για το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη, αποφασισμένος να το πετύχει -γιατί αφορά στη διάσωση της χώρας από τον κίνδυνο που καλπάζει, αυτόν της χρεοκοπίας-, βάζει ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για τις επόμενες καθοριστικές ώρες των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο κ. Παπαδήμος έχει διαμηνύσει στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς ότι τα περιθώρια για «αμφιθυμίες» είναι ελάχιστα, υπογραμμίζοντας μία φράση μέσω της οποίας ξεκαθάρισε το πλαίσιο απευθυνόμενος στους υπουργούς που συμμετείχαν στην κυβερνητική σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης: «Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά μέσα στις επόμενες μέρες, γιατί αλλιώς χάνουμε το τρένο! Είναι στενά τα περιθώρια, από το PSI εξαρτάται η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας».

Είναι αλήθεια ότι η «εικόνα» που αποκόμισε ο πρωθυπουργός από τους δανειστές μας, σε διαδοχική επικοινωνία που είχε με κορυφαίους της Ευρώπης και όχι μόνο, ήταν εξαιρετικά «απαιτητική».

Όπως γράφει στο κύριο θέμα του το «Έθνος της Κυριακής», σε ελεύθερη μετάφραση, οι σκληρές διατυπώσεις της τρόικας διασχίζουν τα καλύτερα σενάρια και αφήνουν περιορισμένα περιθώρια μη αποδοχής σκληρών μέτρων για το προσύμφωνο: για να κλείσει το PSI, όπου η πρόοδος στη διαδικασία είναι τουλάχιστον σημαντική ήδη, πρέπει να έχουν αποφασιστεί και ψηφιστεί από τη Βουλή όλα όσα εκκρεμούν από το Μεσοπρόθεσμο και αυτά που ανασύρονται ως αναγκαία από το δεκασέλιδο κείμενο της τρόικας, που είχαν από την Πέμπτη στα χέρια τους τα κόμματα και οι υπουργοί. «Κόψτε τα… όλα, αλλιώς ξεχάστε PSI και δάνειο» λέει η τρόικα, που ζητεί μεταξύ άλλων την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και απολύσεις στο Δημόσιο, μαζί με το «μαχαίρι» στις επικουρικές συντάξεις.

«Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη 13ος και 14ος μισθός» φέρεται ότι είπε ο κ. Τόμσεν από το ΔΝΤ προς το Μέγαρο Μαξίμου, για να πάρει σαφή και τεκμηριωμένη απάντηση από τον πρωθυπουργό: «Η κατάργηση των “δώρων” θα προσθέσει δύο μονάδες στην ύφεση».

Είναι προφανές ότι τα ακραία διλήμματα που θέτει η τρόικα προκαλούν πανικό και «τρόμο» στα κόμματα. Και αυτό γιατί η «κόκκινη γραμμή» για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού και του κατώτατου μισθού (έστω και για συμβολικούς λόγους) ανασύρεται τουλάχιστον από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που συζητούν περί του μη μισθολογικού κόστους, αλλά μέχρις εκεί!

Η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβλέπει διέξοδο, προβλέποντας ότι δεν θα θιγούν τα «δώρα» από έναν συνολικό «οδοστρωτήρα». Η λογική του «πλαφόν», για παράδειγμα, σε μισθό κάτω από τα 1.500 ευρώ για να μην ισχύσει η κατάργηση των δώρων είναι πάνω στο τραπέζι, αρκεί να προσδιοριστούν τα ισοδύναμα. Οι απολύσεις στο Δημόσιο διά των συγχωνεύσεων Οργανισμών ή φορέων είναι προ των πυλών, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό να πέσει «τσεκούρι» στους μισθούς των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες. Για τις τράπεζες συζητείται η κατάργηση του επιδόματος ισολογισμού, που στην πράξη μειώνει κατά πολύ το εισόδημα των τραπεζικών υπαλλήλων.