Τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία αλλά και την ύπαρξη μιας θετικής ατζέντας επεσήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς στο πλαίσιο των δηλώσεων που παραχώρησε από κοινού με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα

«Είναι σπουδαίο να είμαστε μία άγκυρα σταθερότητας σε ένα κόσμο που αλλάζει και έχει αστάθειες, αλλά να υπάρχει αυτή η σταθερή σχέση φιλίας με ειλικρίνεια. Έχουμε και διαφορές έχουμε και διαφωνίες, αλλά έχουμε και μία θετική ατζέντα μπροστά μας για να προχωρήσουμε. Εμείς υποστηρίζουμε, με πάθος θα έλεγα, επειδή έχουμε περάσει και προσωπικές δοκιμασίες, τη δημοκρατία και τους θεσμούς της δημοκρατίας στην Τουρκία και ταχθήκαμε εξαρχής ενάντια στο πραξικόπημα και σε κάθε είδους πραξικόπημα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην συνέχεια ο Έλληνας υπουργός απεύθυνε επίσημη πρόσκληση τόσο στο ομόλογό του όσο και στον τούρκο πρόεδρο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκ μέρους του Έλληνα προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου να επισκεφτούν την Ελλάδα.

Από την δική του πλευρά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν μάλλον δηκτικός καθώς αναφέρθηκε στους 8 στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα λέγοντας «Δυστυχώς, τα ελληνικά δικαστήρια δεν εξέδωσαν και αυτό μας έχει απογοητεύσει πολύ». Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως η Τουρκία δεν θέλει να καταστεί η Ελλάδα καταφύγιο για τους πραξικοπηματίες και τόνισε ότι πρέπει να εξεταστεί αν οι αιτούντες άσυλο έχουν διασυνδέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Άμεση ήταν η απάντηση του Νίκου Κοτζιά ο οποίος δήλωσε πως οι αποφάσεις αναφορικά με τη χορήγηση ασύλου λαμβάνονται από την ελληνική Δικαιοσύνη και θα πρέπει να γίνονται σεβαστές, ακόμη και «αν δεν ευχαριστούν κάποιους».